Am citit în cartea Gratuit scrisă de Chris Anderson despre un magazin din Tokyo (SampleLab) care are toate produsele gratuite. Magazinul este foarte popular, ba chiar trebuie să îți faci rezervare din timp ca să poți intra în magazin, atrăgând peste 700 de vizitatori pe zi.

Care este modelul de afacere?

Fiecare client care intră în magazin poate pleca cu maxim 5 produse de acolo. Pe rafturi sunt expuse produse de la lumânări, creme de față și chiar jocuri video.

Practic e un magazin de mostre gratuite.

Și atunci de unde face bani? Aici vine partea interesantă.

Există în total 3 tipuri de surse de venit care fac afacerea foarte profitabilă:

  1. Închirierea spațiului pe raft. Spațiul magazinului e limitat, depozitând 90 de produse, ceea ce îl face atât de exclusivist și de căutat. Firmele plătesc chiar și $1000 spațiu de raft pe săptămână.
  2. Vânzarea informațiilor de pe chestionarele de sondaj. Cei care utilizează produsele magazinului pot lăsa feedback-uri online sau în scris la magazin. Dacă 20% dintre clienți oferă feedback, magazinul încasează încă aproape jumătate din taxa de raft.
  3. Taxele de membership. Și acum bomboana de pe tort: cei peste 47.000 de membri achită lunar o taxă de membership de $13. Asta înseamnă peste $600.000 anual.

O super idee de afaceri, poate provocatoare pentru România, dar cu niște cercetări de piață poate, poate… 🙂

Îți recomand să cumperi și tu cartea Gratuit de Chris Anderson pentru că vei găsi o mulțime de idei de afaceri și concepte unice care te vor face la fiecare lectură să spui WOW! O poți cumpăra aici.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x