Dacă ai o mentalitate de victimă înseamnă că ai nevoie de „oameni răi” lângă tine pentru ca ego-ul tău să se hrănească din polaritatea asta om rău – om bun. Asta înseamnă că vei fi înconjurat de oameni răi pentru tot restul vieții, oameni care vor profita de tine, care te vor răni tocmai pentru că tu i-ai ales.

E ca și fumatul. Știi că îți face rău, dar fumezi pentru plăcere.

Am cunoscut fete care atunci când erau în relație cu „dobitoci” erau mai satisfăcute, chiar dacă mai stresate și nefericite. Sună ciudat, dar așa e. Faptul că rămânea în relație cu ei era pur și simplu un rezultat al nevoii de a-și satisface ego-ul cum că ea e o persoană bună, mereu bine intenționată, pe când individul, acel dobitoc insensibil pe care ea a încerca să îl ajute, nu vrea să se schimbe și în consecință îl va părăsi, dar numai după ce ea a suferit suficient de mult lângă el pentru a-și îndeplini propria profeție – „Dau numai peste dobitoci care profită de mine!”.

Contrastul sau polaritatea aceea dintre cele două tipuri de personalitate era chiar sursa satisfacției ei. Scotea în evidență toate aspectele pozitive ale caracterului ei, aspecte ce le dorea reconfirmate, revalidate cu fiecare ocazie – avea nevoie să simtă că e o persoană bună ca să fie împăcată cu ea.

Când a dat peste un tip care nu se potrivea tiparului de „băiat rău”, nu și-a mai satisfăcut nevoia aceea interioară de victimă pentru că nu mai era abuzată, chinuită etc., deci nu mai avea ce să repare, nu mai avea contrastul de care avea nevoie.

În consecință tipii cuminți sunt plictisitori.

Evident, mai există și alte motive pentru care fetele/femeile aleg băieți răi, dar nu vreau să scriu despre ele acum. Poate într-un articol viitor.

În aceeași măsură am cunoscut oameni bolnavi, din nou victime, care mereu se plângeau de greutățile prin care treceau, cu scopul de a atrage mai multă compasiune, mai multă atenție, deci mai multă siguranță. Când discutam cu ei și le rezolvam temerile aducând soluții raționale la diversele probleme pe care mi le povesteau, au început să pună bariere pentru că eu de fapt spărgeam tiparul de victimă – compasiune – atenție.

Asta rezulta în depărtarea lor față de mine în mod natural. Tiparele astea sunt prezente peste tot, oriunde găsești victime pregătite pentru un nou ascultător ca să-și încarce bateriile interne de importanță.

Totuși, de cele mai multe ori e bine să eviți genul ăsta de oameni pentru că îți fură energia. Pur și simplu nu merită atenția și timpul tău.

Aștept și părerile tale într-un comentariu.

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i un share :)