Ascultând părerile unor indivizi care au intrat în direct la România în Direct cu Moise Guran, mi-am dat seama că Cristian Tudor Popescu avea perfectă dreptate când zicea acum vreo 16 ani la Marius Tucă Show că românii per total percep NATO ca pe niște băieți buni care odată ce ne integrăm vor veni în țară la volanul camioanelor cu ajutoare. Asta era în contextul războiului din Iugoslavia, care între 1991 și 2001 a dus la moartea a peste 140.000 de oameni!

Tema emisiunii a fost una dificilă chiar dacă întrebarea pe care a pus-o Moise Guran a fost simplă: ”Ce ar trebui să facă România în cadrul conflictului din Ucraina?”

Am prins vreo 3 tipi vorbind care o dădeau pe politică cu o retorică diplomatică expirată dar tot ce au transmis e: ”ne e frică, mai bine stăm în banca noastră”.

Intru apoi pe pagina de Facebook a Europa FM și mi se confirmă ceea ce am gândit. Marea majoritate se consideră mic, neputincios, amărât și bătut de un Dumnezeu nemilos care a blestemat România să fie o țară de victime.

Nu pot să nu vomit când citesc comentariile indivizilor la întrebarea provocatoare pusă pe pagina de Facebook a  Europa FM:

”Suntem siguri că vrem să-i provocăm pe ruși?”

Si asa suntem vai de steaua noastra, nu suntem in stare sa ne protejam nici de noi…singurul lucru care lipsea era sa le stam in gat rusilor……

Noi suntem o musca pe corpul unui cal . Cel mai bine ar fi doar sa zburam nu sa ne asezam , fiindca daca acel cal se rostogoleste sar putea sa fim zdrobiti , iar daca ne bagam in fundul lui sigur vom fi ametiti si omorati din cauza gazelor . Cred ca mai bine e doar sa planam .

Eu stiu ca atunci cand doi colosi se bat, cei mici din jur sunt striviti si trecuti in categoria victime colaterale. Concluzia: mai bine stam in banca noastra.

Omenirea are tehnologie de secolul 21 si mentalitate de epoca de bronz. Inca mai conteaza ce inculti politicieni administreaza ce teren. Cum pot fi unii asa innapoiati? Rusi, unguri, romani…la fel de idioti.

suntem cam sub coada nato, sa deschidem umbrelele

E bine sa ne arătăm muschii… Dar cu rușii?!

Personal consider ca ar fi bine sa stam in banca noastra. Este un joc pentru cei mari. In schimb, presedintele Traian Basescu a lansat niste avertizari la adresa federatiei ruse de pe pozitie de putere. Mi se pare o actiune iresponsabila si vadit lipsita de substrat.

MIE IMI PLACE BUNAVECINATATE.Si rusii sunt foarte puternici.

Ghici ce? Tuturor ne place pacea și ”bunavecinătate” iar în momentul ăsta niște oameni ca tu și eu suferă, mor și sunt amenințați de o forță care i-a invadat.

Nu vreau să încep și eu cu retorisme arhaice dar istoria neamului românesc nu este nicidecum una lipsită de curaj și de lideri care au pus bunăstarea poporului mai presus de viața lor și pacea pe termen scurt. Am fost nu numai o singură dată făcuți terci dinspre toate punctele cardinale de inamici care în cele din urmă au fost zdrobiți pentru că au încercat să ne violeze dreptul la libertate.

Consider că implicarea României este esențială pentru o țară nu membră NATO sau UE, ci pentru orice țară care are și își respectă valorile morale. Se strigă după ajutor și mor oameni!

Dacă e război la graniță nu putem închide ochii. Nu putem ignora suferința lor.

Mă bucur că am găsit și păreri pro implicare:

 dupa cum se poate observa chiar din evenimentele din aceste zile Rusia nu are neaparat nevoie de provocare atunci cand are un interes. actioneaza pur si simplu. si daca chiar are nevoie insceneaza o provocare. evident ca in primul rand trebuie urmata calea dialogului si diplomatiei. dar nu cred ca exercitiile militare comune sunt o mai mare provocare pentru Rusia decat provocarea ridicata de Rusia intregii zone in care ne aflam si noi si chiar lumii occidentale, prin ceea ce face acum in Ucraina. cred ca e bine ca avem aliati, cred ca e bine ca ne implicam si luam atitudine, pentru ca securitatea zonei e vitala si pentru Romania. cred insa ca ar fi foarte important sa incepem sa si contam la modul real, nu numai ca simplu executant al indicatiilor Marelui Licurici oricare ar fi ele. sa incepem sa ne respectam ca sa ne respecte si sa ne ia in serios si ceilalti

Lucrez de un mai bine de un an in Kiev si cred ca facem foarte bine ce facem.Aici situatia e extrem de serioasa si daca nu ii oprim cumva rusii vor forta nota mereu pana vad o reactie suficient de puternica.Sigur,noi singuri nu facem diferenta dar impreuna cu toata lumea care intelege si vede ca rusi au anexat o parte dintr-o tara lucrurile se pot schimba.

Dar de ce vorbim despre provocare? Pana la urma, manevrele astea nu inseamna altceva decat ca, fie ce-o fi, ramanem demni. Pana la urma pot fi privite si asa. Ca un exercitiu de demnitate. Daca vom fi sdrobiti, vom fi oricum, cu sau fara aceste exercitii.

Opinia mea este sa militam pentru pace! Dar sa fim hotarati ,fermi ,inteligenti si vigilenti in caz ca NATO nu va respecta pactul de aparare! Sa incercam sa nu ne mai subestimam !

Dacă totul este doar o diversiune SUA de apărare a dolarului prin democratizarea tuturor statelor ce mai trăiesc sub bocanc de dictator, nu știu. Poate e așa. Poate nu e. Habar nu am. Tot ce știu și știm este că sunt oameni care trec prin teroare, suferință și moarte. Ca oameni, trebuie să ne implicăm!

ucraina-razboi

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i un share :)