Între 16-17 mai 2015 am participat pentru prima oară la o competiție de ciclism, Supermaratonul Bekescsaba-Arad 2015 – Ediția #18, după mai bine de 2 ani în care nu am mai pus mâna pe o bicicletă – cu un mic antrenament de 64 km cu 3 zile înainte de competiție, pe traseul Lipova-Bata (un traseu destul de dificil pentru antrenament de viteză).

Am pedalat 200 km în cele 2 zile și am învățat niște lucruri foarte interesante despre ciclism și despre limitele mele. M-au ajutat mult antrenamentele pentru semimaraton pe care le-am făcut și implicit condiția mea fizică.

Startul s-a dat în Bekescsaba la ora 9 dimineața și a arătat cam așa:

lume supermaraton arad bekescsaba 2015 (32)

Nu pot spune că m-am epuizat fizic dar din cauza lipsei de antrenament cu bicicleta am avut ceva dureri la genunchi a 2-a zi de competiție când nu credeam că o să mai pot trage tare ca să scot un timp la fel de bun ca în prima zi.

Am schimbat pe o viteză mai mică și am împins cât de tare am putut până când s-au ”uns” bine genunchii și apoi am băgat cât am putut.

Am învățat niște lucruri foarte interesante despre leadership. Majoritatea participanților caută să se deplaseze în plutonuri. Acolo ești ceva mai protejat de vânt din cauza celor care taie aerul în față și de asemenea, ești mai motivat pentru că ai un punct de referință și nu ești singur.

stepan adrian supermaraton arad bekescsaba 2015 (5)

Uneori riscai să te plafonezi dacă cumva liderul nu era unul care să pedaleze constant și obosea. Totuși, dacă chiar se întâmpla asta, altcineva îi prelua locul. Am încercat și eu să stau în fața plutonului ceva timp dar mi-am dat seama că e și o chestie de antrenament, nu doar de voință.

Ultimii 35 km au fost hard core pentru că șezutul s-a lăsat de tot în jos și pedalatul a fost un chin pentru că efectiv presupunea un efort mai mare ca să ridic genunchii sus și apoi să mai și împing.

Mi-a plăcut faptul că ungurii s-au implicat serios la capitolul mâncare și reîmprospătare, cel puțin în orașele unde făceam opriri (chiar dacă opțiunile mele de vegan erau destul de limitate).

mancare supermaraton arad bekescsaba 2015 (13)

Organizarea din ziua ridicării kit-ului de start a fost destul de slabă și o să mă opresc aici cu multele calificative negative pe care le-aș putea înșira – în ziua cu pricina puteam spune mult mai multe.

În fine, e loc de mai bine și sper că la anul să se schimbe ceva. O altă sugestie pentru Primăria Arad ar fi să organizeze mai bine punctul de reîmprospătare de la finish. Ar trebui să fie mai generoși pentru că e și o chestie de imagine.

Am finalizat pe locul 124 din 455 (care au făcut toate cele 4 ture) în 7 ore și 5 secunde pentru cei 200 km, cel mai bun timp fiind a lui Vlad Marius din Arad – 5 ore, 32 min și 15 secunde iar cel mai slab de 11 ore, 13 minute și  56 secunde.

A fost o experiență frumoasă pentru mine chiar dacă prefer alergarea. Abia aștept și anul viitor când vom face o echipă mai mare pentru a participa.

Adrian Stepan supermaraton arad bekescsaba 2015 (26)

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i un share :)