Am luat interviu unui prieten din Arad, alături de care am lucrat 3 ani, interviu în care veți putea citi despre traseul urmat de acesta din stadiul de angajat până la fotograf liber profesionist care își urmează visul zi de zi, făcând ceea ce iubește să facă.

Adrian Stepan: Salut, Alex! Mă bucur că ai acceptat invitația la acest interviu. Spune-mi câteva cuvinte despre tine ca să te cunoască cei care ne citesc. Cu ce te ocupi, câți ani ai, de unde ești?

Alexander Stancovschi: Salut, Adi! Am 25 de ani, locuiesc în Arad și sunt fotograf.

Adrian: Ce specializare ai ca fotograf? Din câte știu sunt mai multe tipuri. Ești în domeniul publicitar sau evenimente?

Alexander: Da sunt mai multe specializări. Eu sunt mai mult în domeniul Fashion, Beauty, Magazine, Fotografie de studio dar am făcut și la evenimente. Aș putea să fac orice tip de poză dar mai mult îmi place domeniul Fashion/Beauty pentru că pot să îmi pun în practică ideile și am libertate maximă pentru creativitate.

Adrian: Excelent. Personal cred că te avantajează domeniul ales. Cum ți-ai descoperit vocația de fotograf?

Alexander: Mama mea e pictor și am avut întotdeauna înclinații artistice. Am făcut grafică câțiva ani, am început cu manipulări de imagini folosind poze free stock dar cele mai faine erau cu copyright. Astfel, am decis să-mi iau un aparat foto și să învăț fotografie, să îmi creez singur pozele de stock necesare pentru photomanipulation iar de acolo a evoluat.

Adrian: Ai moștenit latura artistică. Cu toate astea bănuiesc că talentul nu e totul. Ce ai făcut pentru a te perfecționa? Lucrezi mult? Studiezi în aria ta de activitate?

Alexander: Mult, mult, mult, practice! Cel mai important pentru a te perfecționa în orice arie de activitate este să crezi că ce faci tu nu e destul de bun, când ajungi să fii mulțumit nu mai evoluezi. Întotdeauna caut inspirație.

Am studiat singur cum se face fotografie până am ajuns să fac poze relativ la nivelul pe care îl vroiam. Cel mai greu e planificarea unei ședințe foto decât pozele în sine. Trebuie să fii un foarte bun planner, manager, director de imagine, designer de rochii, bijuterii, accesorii, să știi putin din make up și hairstyle, marketing, posibil și video, motion graphics.

Depinde ce elemente vrei să fie în acel proiect și cum să fie prezentat. Eu fac tot singur și alți fotografi au echipe de 5-10 oameni care să facă tot ce trebuie. Dacă nu ai echipa trebuie să faci totul pe cont propriu și să cunoști mai multe domenii pentru a face un proiect să iasă așa cum ți-ai dorit.

Adrian: E adevărat. O echipă te eliberează de anumite sarcini care poate nici nu îți plac. De altfel e foarte important să ai o echipă în spate dacă vrei ca afacerea la un moment dat să funcționeze fără tine. Dar mai e multă cale până atunci 🙂

Ne cunoaștem de ceva timp. Am pornit amândoi ca angajați, împreună, la același job zi de zi timp de vreo 2-3 ani iar apoi fiecare a evoluat în direcția dorită în funcție de ce ne-am dorit. Ți-ai dorit mereu să fii un liber profesionist sau propriul tău șef? Ce anume te face să îți dorești să fii un liber profesionist și care sunt avantajele vieții tale profesionale de acum?

Alexander: Toată lumea ar trebui să pornească lucrând pentru altcineva. E destul de important să înveți din timp să lucrezi, să te obișnuiești cu programul și celelalte aspecte ale unui job. E adevărat, am lucrat împreună câțiva ani, timp în care am adunat banii pentru echipamente foto și așa cred că e cel mai bine. Lucrează, adună bani și investește acei bani în visul tău.

E o diferență de la cer la pământ între a fi angajat sau a porni afacerea ta. Mulți au acea idee total greșită: îmi deschid firmă și gata, sunt bogat, am de toate. Asta e exact opusul. Pentru a fi pe cont propriu trebuie investit ceva, oricât ar fi acel ceva. Pornești din start cu minus deci nu e chiar ușor. Avantaje sunt destul de multe: îmi fac programul meu și am timp pentru mine. Nu iți zice nimeni ce să faci, nu ai acea “obligație” să faci ceva dacă nu vrei. Pe plan financiar succesul depinde de cât de mult timp investești.

Adrian: Așadar, începuturile sunt grele, trebuie tratate cu multă responsabilitate și e nevoie de investiții. Ce planuri ai de viitor? Dorești să te extinzi?

Alexander: Planuri pe viitor? Să fac un portofoliu serios anul acesta. Sunt 7-8 proiecte de pus în aplicare. Am să pun pe picioare o asociație foto Arad și urmează să lansez siteul meu oficial prin septembrie.

Adrian: Excelent. Țintești sus și asta e foarte bine. Îți urez mult succes anul acesta. Pui multă pasiune în ceea ce faci și se vede deja în toate rezultatele tale.

În final poți da un sfat cititorilor acestui blog care sunt încă angajați dar își doresc să facă pasul următor, să devină liberi profesioniști sau proprietari de afacere? Ce ar trebui să știe la început de drum și ce le recomanzi să facă bazându-te pe experiența ta și greșelile tale?

Alexander: Să aveți un plan foarte bine pus la punct. Să începeți afacerea în timp ce încă sunteți angajați. Astfel aveți venituri din ambele părți și deasemenea aveți un backup în caz că nu reușiți. Mergeți în paralel cu ambele activități până afacerea ajunge la nivelul pe care îl doriți și atunci puteți să vă concentrați doar pe afacerea voastră. Baftă în tot ce vă propuneți!

Adrian: Mulțumim pentru sfaturi și pentru timpul acordat pentru acest mini interviu. Îți urez mult succes în toate planurile pe care le ai anul acesta și sunt sigur că în câțiva ani vei ajunge unul dintre cei mai populari artiști foto din țară. Mult succes!

Alexander: Mulțumesc și eu! Mult succes tuturor!

Acesta a fost interviul cu Alexander, un om plin de pasiune și talent care a demonstrat încă odată că ambiția, perseverența și munca sunt rețeta succesului pe plan profesional.

Ceea ce vreau să subliniez este că nu contează cât de puțin ai în acest moment, fie că vorbim de venituri sau de experiență. Important e să te mobilizezi, să îți faci un plan bine pus la punct și să îl respecți zi de zi. După cum a zis și Alexander, este foarte important să nu te mulțumești cu ceea ce ai obținut și să vrei mai mult (am scris un articol pe tema asta: diferența dintre a fi mulțumit și a fi mulțumitor).

Singurul obstacol real dintre tine și visul tău, e propria limitare!

Dacă doriți să-l contactați pe Alexander aveți mai jos datele sale de contact:
Alexander Stancovschi
facebook.com/paiverde.alexander
0746.915.602

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i un share :)