În 2022 m-am hotărât să încep să investesc în ETF-uri în ideea că sunt n-am nici de gând să fac stock picking și nici nu mă interesează să scot bani pe termen scurt din investiții la bursă. Plus, dacă și tu ești ca mine, probabil că analizatul de grafice și tendințe nu e ceva atractiv și îți place să lași oamenii care chiar să pricep să facă asta pentru tine, în schimbul unui comision, evident.

O chestie foarte importantă care m-a ajutat a fost să cumpăr cursul lui Valentin Nedelcu & Bogdan Dinu, despre investiții în ETF-uri ca să mă familiarizez cu ETF-urile dintr-o singură sursă, în loc să fac binging de video-uri pe Youtube. Articolul ăsta nu e sponsorizat de cei doi, deci e doar un merci menționarea asta pentru că au făcut o treabă foarte faină – chiar dacă uneori e extrem de detaliat cursul, chestie care m-a făcut să setez video player-ul la 1.75x (LOL).

Cum am hotărât să încep să investesc în ETF-uri?

 • aleg vreo 2 ETF-uri pentru început, ca să nu complic prea mult treaba
 • încep cu o sumă mică – în jur de €350 – iar apoi, după ce prin tot mai mult experiență să cresc la €1000, în termen de 12 luni.
 • cumpăr ETF-uri într-o zi fixă a lunii (la fiecare început de lună când îmi intră banii din chirii – e doar o chestie psihică, prin faptul că reinvestesc banii respectivi)
 • merg diversificat cât de mult posibil, global, în țări dezvoltate și emergente, în top companii.

Cu ce broker am ales să încep ca să investesc în ETF-uri?

Am ales XTB în principiu pentru că nu are comisioane de tranzacționare pentru rulaje de sub €100.000, chestie care este din ce în ce mai prezentă și la alți brokeri totuși. Și pentru faptul că am găsit acolo toate ETF-urile pe care le-am căutat și urmărit. Deocamdată nici nu am extrem de multe ”cerințe” personale pentru că sunt noob, dar minimul research este necesar ca să nu plângi mai târziu. De exemplu te interesează ce se întâmplă dacă broker-ul (în cazul meu XTB) dă faliment. Pierd banii cash din cont? Ce se întâmplă cu ETF-urile mele dacă ajunge la faliment? Cât este comisionu de custodie?

Ce ETF-uri am ales în aceasta fază de început?

Am ales așadar două ETF-uri cu acoperire globală, diversificate, după cum urmează:

 1. iShares Core MSCI World UCITS ETF – cu acumulare. ISIN: IE00B4L5Y983 (EUNL.DE)
 2. iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF – cu acumulare. ISIN: IE00BKM4GZ66 (IS3N.DE)

Am ales să le cumpăr cu acumulare în EURO, de pe bursa din Frankfurt, după un research cu tot felul de păreri. În principiu e mai înțelept să cumperi instrumente care sunt în moneda contului tău de broker pentru a evita schimburile valutare. Evident, dacă ești expus la dolari (plătit în dolari) atunci merită să deschizi cont în dolari și să tranzacționezi instrumente (ETF-uri) în dolari.  Așa că am ales să merg pe EURO, cu acumulare în EURO.

Ce randamente au aceste ETF-uri?

iShares Core MSCI World UCITS ETF  – la momentul la care scriu (13.08.2022) are un randament anualizat pe ultimii 10 ani de 10.29% și de la înființare (2009) are 9.27%.EUNL.DE randament 10 ani ETF statistici ETF ishares core msci world ucits etf acc euro

iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF – la momentul la care scriu (13.08.2022) are un randament anualizat pe ultimii 5 ani de 1.26%, iar de la înființare (2014) 2.06%. Este de minim 5x mai neperformant decât EUNL.DE, dar pariul e pe termen lung și pe țări care acum sunt în creștere.

IS3N.DE ishares cored msci em imi ucits etf acc euro statistici randament ETF

Alte chestii importante pentru atunci când alegi ETF-uri:

 • ETF-urile alese să aibă UCITS în denumire, adică să fie reglementate de UE, oferindu-ți mai multă protecție și siguranță fiind intens monitorizate. E un fel de ”UE garantează pentru aceste ETF-uri că sunt ok”.
 • custodele să fie într-un paradis fiscal (acestea alese de mine sunt în IRLANDA)
 • valoare fondului să fie de ordinul miliardelor de euro (preferabil) – asta înseamnă că este mai stabil și de încredere. Nu vrei să se închidă ETF-ul și să fii forțat să vinzi.
 • evident – să aibă o performanță istorică – adică să aibă un randament decent.
 • TER (total expense ration) – adică raportul dintre costurile de management al fondului și suma tuturor activelor fondului – în procent. Cu cât mai mic, cu atât mai bine. Dacă e sub 0.5%, max 0.75%, este considerat decent. iShares Core MSCI World UCITS ETF are 0.2%, iar iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF are 0.18%, ceea ce e super ok.

Care e treaba cu acumularea la ETF-uri? De ce ETF-uri cu acumulare și nu cu distribuire?

Pentru că strategia mea de investiții e pe termen lung. Vreau să țin ETF-urile și să investesc în ele măcar 25 de ani, astfel încât la vreo 60 de ani să am o siguranță extra. Dacă alegeam varianta cu distribuire atunci alegeam ca toate dividendele să mi se plătească direct și astfel trebuia să plătesc impozite în fiecare an. Pentru că am ales varianta de ETF cu acumulare practic toate dividendele vor fi reinvestite și astfel se vor înmulți în timp datorită dobânzii compuse.

Cum am cumpărat ETF-urile și cum mi-am gândit acest portofoliu de începător?

Am ales în această fază ca 80% din portofoliul de ETF-uri să fie focusat pe companii din țări dezvoltate (iShares Core MSCI World UCITS ETF), respectiv 20% din portofoliul de ETF-uri pe companii din țări emergente (iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF).

Momentan am ales să nu cumpăr decât ETF-uri de acțiuni și să nu iau pe obligațiuni, ca să simplific procesul de învățare. Probabil că urmează și de obligațiuni pentru că e considerat în general că oferă un return mai stabil și ceva reziliență în cazuri de fluctuații ale bursei. Mă gândesc și la un ETF care urmărește S&P500 (iShares Core S&P 500 UCITS ETF (Acc)) care are un randament bunicel și e recomandat chiar de Warren Buffett, însă momentan o unitate din acest ETF face mai mult decât tot portofoliul meu, deci mai aștept.

La ce valoare a portofoliului de ETF-uri mă aștept în următorii ani?

Hai să facem o simulare pe 120 luni de contribuții a câte €350 / lună pe portofoliul meu simplu de ETF-uri. Dacă investeam timp de 10 ani, începând cu 2012 și terminând cu 2022, am fi avut în total investiți €42.000 care ar fi dus la o valoare totală a portofoliului în 2022 de €68.365. Asta înseamnă un randament total de 62,7%, respectiv un CAGR de 5.08%. Mai jos graficul.

Investiție portofoliu ETF-uri 10 ani – €350 / lună = €68.365

Investiție portofoliu ETF-uri 30 ani – €350 / lună = €632.219

crestere portofoliu etf-uri 30 ani cu 350 euro lunar

Se poate vedea că la o investiție de €126.000 în 30 de ani, există un câștig de €506.219. Jumătate de milion de euro doar dacă păstrez aceeași strategie. Evident că datele pot varia în sus sau în jos. Sună bine sau nu anul 2051? Rămâne de văzut. Ideea e să fim diversificați și să începem undeva, iar apoi să fim perseverenți.

UPDATE IANUARIE 2024

Am crescut suma pe care o investesc lunar în acest portofoliu de ETF-uri la €500 / lună din ianuarie 2023. Până acum în acest portofoliu sunt €9000+ euro cu un profit de €900+. Au fost creșteri bune în ultimul an. Am cumpărat de câteva ori și când piața a fost jos, ceea ce probabil că a contat puțin, dar în continuare fac DCA lunar sau bilunar, în funcție de cum se comportă ETF-urile. Tot în 2023 am început să investesc în ETF-ul BET PATRIA Tradeville, câte €300 / lunar. Voi diversifica în continuare în funcție de oportunitățile care apar și revin cu noutăți.

ATENȚIE! Orice investiție prezintă riscuri. Acest articol este pur informativ, reprezintă experiența/părerea mea și nu este un sfat investițional. Tranzacționează cu atenție și pe răspunderea ta, după ce ți-ai format o opinie bazată pe informații clare.
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x