Irena Sendler (15 februarie 1910 – 12 mai 2008) a fost o asistentă medicală din Polonia și a servit unei grupări de rezistență din ghetourile Poloniei în timpul celui de-al 2-lea Război Mondial.

Alături de alți membrii ai grupării de rezistență, a reușit să salveze 2.500 de copii evrei din ghetourile din Varșovia, creându-le acte de identitate false și adăpostindu-i de pericolul nazist.

Warschau, Bettelnde Kinder

Copii în ghetoul din Varșovia în timpul celui de-al 2-lea Război Mondial

În timpul ocupației germane din Polonia, Irena a locuit în Varșovia. Încă din anul 1939, când a început invazia, Irena a început să ajute familiile de evrei falsificând alături de ajutoarele acesteia, peste 3.000 de documente false. Pedeapsa pentru familiile care adăposteau evrei era executarea tuturor membrilor familiei.

În august 1943, Irenei (cunoscută sub pseudonimul Jolanta) i s-a atribuit de către Consiliul Polonez, funcția de conducere a secției de copii din cadrul operațiunilor de salvare a evreilor.

Fiind oficial angajată în Departamentul de Asistență Socială, Irena avea dreptul și permisiunea de a intra în ghetourile din Varșovia pentru a verifica dacă există semne de tifos, boală de care naziștii se temeau că se va răspândi prin ghetou.

irena-sendler-asistenta-poloneza-varsovia

Astfel, Irena reușea să scoată afară bebelușii și copiii mici, ascunzându-i în cutii și pachete care erau transportate mai apoi de ambulanțe. Copiii erau ulterior plasați în familii de polonezi și în orfelinate.

Irena_Sendlerowa

Irena Sendler în anul 2005

Evidența copiilor salvați era ținută prin liste băgate în borcane ce erau îngropate în pământ. Listele cuprindeau cele două identități ale fiecărui copil, cea originală și cea falsă astfel încât la finalul războiului copiii să se poată întoarce la familiile lor.

În 1943, Irena a fost arestată de Gestapo și torturată sever. Cu toate că a fost bătută brutal, trecând prin torturi oribile ca fracturarea picioarelor, Irena nu și-a trădat camarazii sau copiii pe care i-a salvat.

A fost condamnată la moarte prin împușcare dar a scăpat, plutonul de execuție fiind mituit de către membrii mișcării de rezistență. Astfel ea a apărut pe listele publice ca fiind executată și a rămas ascunsă până la finalul războiului, timp în care a lucrat în continuare dar în secret.

După finalizarea războiului, Irena alături de partizanii săi, au strâns laolaltă toate listele cu identitățile copiilor și le-au predat Comitetului Central al Evreilor Polonezi. Majoritatea părinților copiilor fuseseră exterminați în lagărul de la Treblinka sau au fost dați dispăruți.

Irena_Sendlerowa2

Irena Sendler alături de copiii de odinioară, ce i-a salvat.

Acest articol este un omagiu pentru toți membrii grupării de rezistență și în special lui Irena Sendler care prin sacrificiu și devotament, punându-și zilnic viața în pericol, au reușit să salveze 2.500 de copii evrei ce erau sortiți pierzaniei, fiind exterminați sau murind datorită hororilor regimului nazist.

Fie ca exemplul ei și al camarazilor ei să trezească în fiecare dintre noi curajul și puterea de a trece peste toate dificultățile vieții, urmând până la finalul acesteia, calea dreptății și a adevărului!

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i un share :)