Lacătele din noi se deschid cu o lacrimă” spunea Octavian Paler, unul dintre cei mai mari gânditori ai României.

Ce vroia să zică prin acest aforism?

Eu cred că se referea la întregul potențial al omului, la toate valorile care se ascund în interiorul nostru în niște cutii închise cu lacăte.

Majoritatea oamenilor nu vor deschide toate cutiile în decursul vieții lor. Unii nici nu știu că au aceste cutii. Alții sunt conștienți că le au dar tot amână să le deschidă. Unii nu știu cum să le deschidă. Cei mai fericiți însă, le deschid, chiar dacă asta presupune acea lacrimă de care vorbea Octavia Paler.

Lacrima aceea simbolizează sacrificiul pe care trebuie să-l facem pentru a deschide cutia cu valori. Lacrima poate să însemne sacrificiul orelor de studiu, durerea pierderii unui apropiat, picurii de sudoare ce se scurg pe tâmple în timp ce alergi pentru a da jos kilogramele în plus, sacrificiul pe care îl faci pentru a învăța o limbă străină sau o meserie nouă, sacrificiul pe care îl faci lunar pentru a pune deoparte bani pentru o afacere ce vreo s-o pornești, durerea pe care o simți atunci când trebuie să spui adio unui om pentru că îți face prea mult rău, lacrima pe care o verși pentru un apropiat ce e în suferință sau momentul în care îți vezi pentru prima dată copilul și îl ții în brațe.

Probabil că mai sunt multe alte lacrimi; fiecare dintre noi are propriile lacrimi. Tot ce contează este să fii prezent mereu oriunde ai fi ca să nu scapi o astfel de lacrimă, un astfel de moment care poate deschide o cutie plină cu valori, pe care să o dăruiești celorlați.

Asta e soarta noastră, a oamenilor. Să oferim celorlalți valorile pe care le găsim în noi, în cutiile pe care le deschidem, folosind propriile lacrimi.

Dedic acest articol, memoriei unui om deosebit, Octavian Paler, care a pus niște semne de carte în marea istorie a neamului românesc.

octavian paler

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i un share :)