Nu prea am avut exemple de succes in jurul meu. Cu siguranță niciunul care să renunțe la un job bine plătit și la o carieră de peste cinci ani pentru a face ceva pe cont propriu. Așa că a trebuit să-mi dau singur o lecție de viață și să fac tot ceea ce puteam pentru a scăpa de șefi și a porni o mică afacere pe cont propriu.

A durat ani de zile să-mi dau demisia dar, la începutul acestui an am făcut-o. Lucrez, în sfârșit, la proiectele mele personale, și asta fără să am o perioadă de acomodare financiară, în care să nu am bani deloc. Mi-am pregătit terenul cum nu se poate mai bine pentru a face trecerea spre antreprenoriat cât mai ușoară.

Vezi…

Aș fi putut să renunț la orice fel de job cu mulți ani înainte dar știam că nu e neapărat cea mai bună soluție și că mai am multe de învățat. Și s-a dovedit că am avut dreptate. Cărțile motivaționale de business ne pompează să renunțăm la tot încă din prima secundă și să ne vedem de ale noastre… dar oare câte povești de insucces cu patroni care au dat-o în bară ne ascund?

Eu n-am vrut să fiu una din ele, așa ca mi-am luat niște măsuri de precauție înainte de a-mi da demisia.

În primul rând, am presupus că, inițial, afacerea nu va fi profitabilă. Și așa si a fost. După un an de zile de lucrat seara și în weekend, eram încă pe minus, și asta deși ceea ce aplicasem eu era ce făcuseră alții. Am avut chiar și un mentor și mult material citit de făcut bani pe net sa mă ajute.

După cum aveam să aflu, o afacere, fie ea și pe Internet, trebuie gândită într-o amănunțime mult mai mare decât m-aș fi așteptat. Nu e suficient să trântești un site și sa începi sa faci bani. Lumea nu mai cumpără orice iar concurența, deși nu foarte mare în Romania, există și îți canibalizează vânzările site-urilor neprofesioniste și neoptimizate.

Așa ca am hotărât, după ce am dat de mirajul banilor pe net, să rămân angajat, să strâng bani și, în timpul liber, să încerc diferite lucruri pentru a descoperi, prin eșecuri repetate, lucrurile care cu adevărat merg și îmi pot aduce bani.

În al doilea rând, am ales să nu renunț la job până nu generez un anumit flux de bani, lună de lună. Planul meu era acela de a-mi egala salariul lunar, așa că am continuat să lucrez seara și în weekend (asta deși afacerea creștea, asemenea veniturilor, foarte încet).

N-am mai ajuns să-mi egalez salariul pentru că, în urma unei decizii bine gândite, am făcut pasul cel mare și am plecat. Aveam, în fond, o sursă de venit stabil, căpătasem suficientă experiență și nu puteam să aștept la nesfârșit.

Astfel că, de 10 luni de zile, sunt 100% pe business-ul propriu, gata să-îmi cresc compania la impresionanta cifră de afaceri pe care mi-am propus-o. Sigur, mă gândesc ce-ar fi fost dacă aș fi renunțat la job mult mai repede, însă am încredere în deciziile mele… Știu că așteptarea mi-a anihilat riscul care, dacă ar fi fost prea mare, m-ar fi făcut să clachez și să mă întorc cu coada între picioare la vechiul loc de muncă.

După cum vezi, această lecție de viață conține în ea 3 lecții mai mici.

Prima este să nu crezi niciodată în ceea ce citești fără să pui totul la îndoială și să ai încredere în deciziile și în instinctul tău.

A doua este să te ții de deciziile pe care le iei. Dacă te răzgândești des și nu ești suficient de încăpățânat încât să stai pe un obiectiv până îți iese, nu vei tot sări dintr-un obiectiv într-altul la nesfârșit.

Iar a treia lecție este că ai nevoie nu doar de instinct ci și să fii informat foarte bine și să iei deciziile cu atenție și fără să te grăbești. Altfel, timpul pierdut după o eșecul unei decizii de moment va fi mai mare decât cel pierdut pentru a lua o decizie avizată.

Întrebarea mea este, ce lecție de viață iți vei da tu singur? Ce lucru plănuiești să faci într-un mod în care nu ai văzut pe nimeni în jurul tău să facă? Ce decizie importantă ai curajul să iei de unul singur, în momentul în care atât instinctul cât și rațiunea strigă la tine că e momentul să o faci?

Succes!

Ovidiu Lazăr

www.BaniDinBloguri.com

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i un share :)