Astăzi am trăit și învățat o lecție de afaceri foarte bună la Restaurantul Cocoșul de Aur din Arad.
Mă aflam în Arad alături de doi prieteni și unuia dintre ei i se făcuse foame așa că a sugerat să mergem la Cocoșul de Aur. Nu îmi era foame dar am decis să-l însoțim până mănâncă.
Pentru cei care nu știu (eu de curând am aflat), Restaurantul Cocoșul de Aur este unul cu veche tradiție în Arad, fiind frecventat de oameni din toate categoriile, de la oameni îmbrăcați în salopete la tipi la 4 ace.
Servesc mâncarea pe bază de meniul zilei (câte un meniu pentru fiecare zi a săptămânii), o mâncare lăudată de toată lumea pentru că are acel ”gust de acasă” (zice unul dintre prietenii mei), chiar dacă un meniu fel 1 + felul 2 costă 12 lei (foarte ieftin zic eu).
Pe lângă faptul că localul arată impecabil, toate mesele fiind curate și aranjate, pe jos lună și bec (un fel de marmură – stilat), iar pe mese pahare străluncinde cu șervețele frumos aranjate și tacâmuri, de îndată ce intri, unul dintre chelneri te salută respectuos și te invită la o masă liberă.
Între timp mi se făcuse foame dar fiind vegetarian, de regulă prefer să nu mănânc din restaurante mai ieftine și cu opțiuni puține pentru că nu am încredere în modul în care se pregătește mâncarea.
În scurt timp, chelnerul se întoarce pentru a ne prelua comenzile. Îi spun că sunt vegetarian și deși nu era nimic în meniu pe gustul meu, imediat a spus că se rezolvă, merge și vorbește la bucătărie și mă servește.
Pur și simplu am simțit că tipul nu vroia să mă lase să plec flămând din restaurant. ”Excelent” mi-am zis, fiind uimit de atitudinea lor, de atitudinea chelnerilor zâmbitori, foarte călduroși cu toți cei care intră și foarte atenți la toți cei care serveau masa, ca nu cumva să le lipsească ceva.
În vreo 5-10 minute a venit și mâncarea mea (ceva legume natur la tigaie și o salată). Am fost din nou surprins de viteză. Mâncarea a fost mai bună decât mă așteptam.
La final, am făcut semn unui alt chelner ca să vină cu nota (trebuie să specific că eu am plătit doar 6 lei). Îi plătim, dăm să plecăm dar nu am putut să rezist tentației și am întrebat ”Cine e patronul aici?” la care chelnerul răspunde ”Păi nu se vede? Eu sunt!”.
Am rămas mască. Ok, nu am înțeles de ce ar fi trebuit să-mi dau seama că el ar fi patronul, fiind de fapt deghizat în chelner (făcând tot ce face un chelner).
Am rămas uimit pentru că patronul făcea exact ce făceau toți ceilalți chelneri. De fapt el era modelul lor, fiind foarte comunicativ și prietenos cu toată lumea, servind pe toți cu o modestie ieșită din comun chiar dacă din buzunar tocmai scosese un teanc gros de bani ca să ne dea restul.
Cum nu îmi place să ratez ocazii de a învăța ceva de la oamenii care mi-au captat atenția într-un mod pozitiv, l-am întrebat: ”Care e secretul afacerii? Dar răspundeți-mi într-o singură propoziție dacă se poate” la care el mi-a răspuns ”Secretul e să faci doar ce îți place să faci. Eu de la 15 ani sunt în domeniu ăsta. Am avut afacere și pe litoral”.
Apoi i-am mulțumit, am dat mâna cu el și am plecat satisfăcut și bucuros de cele auzite. Când eram în dreptul ușii, tot el, ne salută zâmbind ”Vă mai așteptăm pe la noi!”.
Uite un mod prin care poți face o afacere de succes în România. Restaurantul Cocoșul de Aur m-a învățat astăzi niște lecții importante în afaceri:
- Respectă-ți clienții și tratează-i cu căldură.
- Modestia e o virtute esențială în a fi îndrăgit și apreciat de clienții tăi.
- Un patron trebuie să fie primul model pentru angajații săi – chiar dacă nu face tot ce fac angajații, trebuie să cultive valori morale și o cultură organizațională
- E esențial să faci ceea ce îți place ca să ai succes în afaceri (și nu numai – în viață în general)
- Banii nu sunt decât un rezultat al valorii pe care tu o aduci oamenilor iar clienții mulțumiți care revin, trebuie tratați cel puțin la fel de bine de fiecare dată când o fac.
A fost o zi excelentă! Dacă ți-a plăcut articolul dă-i un share. Lecția pe care am învățat-o azi e una dintre acele lucruri simple dar esențiale pe care mulți antreprenori le ratează în cariera lor și ajung falimentari fără să știe de ce.
În final, îți doresc să faci numai ceea ce iubești și o să vezi și tu că rezultatele nu o să întârzie să apară! Mult succes!
P.S. îți recomand să arunci un ochi peste aceste cărți de afaceri dacă vrei să scoți și tu un teanc gros din buzunar 😀
Cocoșul de aur în Arad este ca Faceboock ul, dacă nu ai trecut pe acolo nu existi.
nu o existat data sa mergem……….si sa nu ne simtim bine!!!!!!!! Nota 10 🙂
Excelent! Îți dai seama ce minunat se va simți patronul când va vedea feedback-urile noastre? Uite ce mult înseamnă să îți apreciezi clienții 🙂
Cocosul de aur = evaziune fiscala
Sunt client fidel de 4 ani de zile… In tot acest timp nu am primit macar odata bon pe meniul care l-am consumat.
Cum sa nu mearga afacerea, si cum sa nu iti respecti clientul ????
Cred ca tie ti-e cam ciuda!!!
Popica.(patronul)…este unul din cei mai rafinati din sefii de restaurante.Face meseria asta de mic copil si o face bine….cinste lui si celor ca el
Grozav 🙂 Chiar mi-a făcut plăcere să-l cunosc. Respect!
De apreciat e faptul ca dupa ce ai servit masa patronul te intreaba : Te-ai saturat? Mai vrei supliment? Fara a te taxa suplimentar. Rar intalnit pe la noi
4
5
Bonul fiscal e INTOTDEAUNA eliberat si pus pe masa clientului.
Nota 10 la toate aspectele.
Apreciez dar cum se numeste patronul. As vrea sa merg si eu. Multumesc
Sincer, nu știu.