Înainte de a renunța la jobul ”sigur și stabil” pentru a lucra de acasă, online, aveam deja un prieten care făcea asta. Am fost fascinat și inspirat de acest om care mi-a dat efectiv curaj și siguranță în spatele vălului de incertitudine pe care urma să îl primesc în viața mea.

Personal nu cunosc mulți freelanceri și cred că încă numărul lor este mic în România. Sunt sigur însă că este în creștere. De ce? Pentru că încă există foarte bine întipărit în conștiința noastră că singura posibilitatea de a face bani este să faci o școală și apoi să te angajezi în domeniul în care ai terminat (chiar dacă de multe ori sfârșești făcând altceva).

Nu există încă un curent activ care să se numească Freelancer în România chiar dacă au apărut deja siteuri de microjoburi și servicii online în România, explicit pentru români.

Momentan cele mai multe exemple pe care le avem sunt cele pe care le regăsim în familiile noastre. Suntem prima generație din epoca informațională care a cunoscut explozia internetului și care a avut contact încă din primii ani cu ce înseamnă socializare și muncă online.

Peste vreo 20 de ani când se vor naște tot mai mulți copii din generația asta, treburile vor sta altfel. Oamenii vor știi că e o realitate să lucrezi de acasă, că e o realitate să faci bani online, iar piața digitală va fii tot mai reală și mai solidă. În momentul ăsta există încă temeri în a comanda online, orice. Oamenii se tem de a fi înșelați, că banii lor nu ajung unde trebuie, că cineva le poate fura datele cardului etc.

Treburile se vor schimba doar că e nevoie de exemple reale, cât mai numeroase.

Românii unii dintre cei mai buni din lume când vine vorba la tehnologie, IT, online. Cred că vor fii și unii dintre cei mai buni în freelancing în câțiva ani. E doar o noțiune de timp.

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i un share :)