În ultimele luni, de când am început să mă implic ca voluntar în diverse programe pentru Lipova și lipovani, am făcut tot posibilul să mă concentrez pe partea optimistă a Comunității noastre, pe oamenii buni pe care i-am cunoscut și pe cei care au avut nevoie de ajutorul meu.

Am încercat mereu să promovez niște valori morale care pe mine m-au ajutat foarte mult și la fel, pe mulți dintre cunoscuții mei.

Ori de câte ori am venit cu o idee îndrăzneață și uneori complet atipică pentru societatea noastră, am fost etichetat ca ”nebun” de unii, ”membru de partid” de alții și ca ”un om care vrea să facă treabă” de cei care chiar au ales să mă ajute și să mă sprijine.

De ce îmi pasă?

Pentru că majorității nu îi pasă și pentru că avem nevoie să ne pese. Pentru că eu m-am săturat de oamenii care se plâng pentru că le merge greu și nu am ales ignoranța ca să tratez asta. Am ales să caut soluții, să le propun și mai apoi să le pun în practică.

În ultimele luni am descoperit că există oameni sinceri și buni, care vor să facă ceva pentru orașul ăsta. Nu mă refer aici la chestii mărețe. Mă refer la o ecologizare, la plantat de pomi, la voluntariat în diverse programe sociale, la acțiuni umanitare etc.

Acestor oameni le pasă și au înțeles că a oferi omului de lângă tine, te face mai bogat, mai bun și mai aproape de destinația ta ca om: aceea de a fi alături de ceilalți, de a-i sprijini.

Poate că îți sună absurd și prostesc. Știu că marea majoritate nu face asta, dar știu totodată că tu simți și înțelegi asta. Altfel ai fi închis pagina asta după primele 2 paragrafe.

Am ajuns la concluzia că singura posibilitate de a ieși din declinul în care ne aflăm este să învățăm să ne pese mai mult de ceilalți și de mediul înconjurător.

Repet. Am încercat mereu să mă concentrez pe partea pozitivă a lucrurilor, scoțând în față valorile și lucrurile ce ne fac să fim mândri înainte de toate. Așa am ajuns poate, să ignor niște realități prin care trecem cu toții.

Știu că Lipova este din anumite privințe unul dintre cele mai slab dezvoltate orașe din jud. Arad sau din toată Transilvania dacă vrei. Nu voi sta acum să caut vinovați și să arăt cu degetul spre cineva, pentru că oricum nu aș rezolva nimic și cu toții suntem sătui de asta.

În schimb, mesajul pe care vreau să îl transmit este să fim mai buni și să ne comportăm cu ceilalți așa cum am vrea ca ei să se comporte cu noi.

Vreau să devenim cu toții mai responsabili pentru tot ce ne înconjoară.

Acum nici 2 luni, s-au plantat pomi după dig pe o porțiune de mai bine de 600-700 de metri. Am ieșit la alergat pe dig ieri și am constatat că nu mai există nici măcar un pom în picioare. Au fost rupți toți. Rând pe rând. Nu știu care a fost motivul pentru care acei pomi au fost rupți sau pe cine a deranjat.

Cert e că din această cauză eforturile a zeci de copii, a celor care au săpat gropile, a celor care au recoltat puieții din pădure și a celor care i-au plantat, au fost în zădărnicite.

De ce atâta ură?! În 20-30 de ani, majoritatea pomilor din acea zonă, care astăzi sunt bătrâni, nu vor mai fi! Vom ieși cu cățelul la plimbare sau cu familia ca să respirăm un aer curat și pomii care puteau să ne ofere asta, nu vor mai exista.

E valabil pentru tot orașul. E valabil pentru toată România. Peste tot există cazuri de acest gen și din păcate România se afundă în tot mai multe probleme pe care prea puțini vor să le mai rezolve.

Mi-a zis cineva: ”Lipova nu merită nimic. Plin de oameni nerecunoscători și răi. Plin de oameni care vor doar să distrugă”. Am înțeles perfect frustrarea acelui om. Și eu am simțit-o, dar mai presus de toate am realizat că nu putem permite ca pentru o mână de oameni puși pe rele să sufere 10 mii.

Ce am putea face fiecare dintre noi pentru un viitor mai bun?

Dacă vezi un copil care aruncă o pungă de plastic pe jos, atrage-i atenția. E foarte important să educăm pe cei mici care au mintea fragedă și pot crește într-un spirit bazat pe valori morale înalte.

E absolut necesar să ne implicăm cât mai mulți în toate activitățile ce au loc în oraș. Și se vor face! Nu ne vom opri aici. Vom planta alți pomi pentru că ne pasă de viitorul nostru!

Trebuie să încetăm să mai fim niște victime ale circumstanțelor nefavorabile sau ale oamenilor corupți care ne conduc! Da! E plin de corupție și toată lumea încearcă să-și ia felia când ajunge la putere. Noi trebuie să înțelegem că avem drepturi și avem puterea!

Trebuie să învățăm să punem întrebări oamenilor care ne pot răspunde, atunci când lucrurile merg prost. Trebuie să învățăm să alegem corect și atunci când greșim să ne asumăm răspunderea. Asta e valabil pentru oricine începând de la un simplu ”contribuabil”, funcționari publici, poliție, lideri ai comunității etc.

Fiecare are importanța sa în comunitate și dacă cineva nu-și face datoria, se crează un dezechilibru care în timp poate distruge o comunitate.

Putem fi ignoranți și să ne trăim viețile și așa prea grele din cauza lipsurilor, sau putem începe să fim mai implicați și să ne pese cu adevărat de tot ceea ce ne înconjoară și împreună să depășim obstacolele ce vor apărea.

Știu că monologul ăsta tinde să devină un manifest idealist dar va trebui să învățăm chiar și chestia asta: totul începe cu un ideal, cu un deziderat, cu o dorință.

Mai apoi e de datoria noastră să facem lucrurile să meargă și putem face asta, dar numai ÎMPREUNĂ!

lipova arad

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i un share :)