Foarte puțini oameni știu, probabil cei mai bătrâni sunt mai conștienți de realitate, dar acum exact 28 de ani, în 26 aprilie 1986, Europa era să fie rasă de pe fața pământului dintr-o eroare umană.

Reactorul nuclear nr. 4 de la Chernobyl a explodat și clădirea a fost dezafectată. În timp ce acesta ardea, particule radioactive se împrăștiau în toată lumea. Problema cea mai mare era că Chernobyl era o bombă cu ceas, cu puterea a 200 de Hiroshima, întreaga Europă riscând să fie rasă de pe suprafața pământului.

Au fost detașați voluntari din Rusia și Ucraina în mare parte, care lucrau expunându-se la radiații imense pentru a astupa reactorul și pentru a creea o cupolă de beton ce urma să acopere radiațiile să iasă.

Peste 4000 de eroi au murit pentru ca Europa și lumea să fie salvate. Peste 500.000 de voluntari și muncitori au contribuit. Zeci de mii au suferit de boli crâncene, mulți murind în anii ce urmau să vină de cancer și alte probleme de sănătate. Copiii acestora s-au născut cu mutații înfiorătoare și blestemul radioactiv face victime chiar și azi. În continuare se așteaptă ca pentru următorii 50 de ani să apară peste 50.000 de cazuri de cancer din cauza radiațiilor.

Acești oameni au fost dați uitării. Nimeni nu își mai amintește de sacrificiul lor! Astăzi vreau să comemorez memoria lor și sacrificiul lor, alături de toată recunoștința mea pentru acești adevărați EROI!

Dumnezeu să aibă grijă de sufletele lor și celor care mai sunt în viață să le dea mângâiere și putere să își ducă crucea grea până când le-o veni ceasul.

Nouă, tuturor, ne doresc să ne amintim și să respectăm prețul vieții lor, să trăim o viață demnă și plină de recunoștință pentru că astăzi existăm, aici, acum, pentru că o să ni se nască copii sănătoși, nu malformați, pentru că nu suntem loviți de boli crâncene din cauza radiațiilor mortale.

chernobyl

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i un share :)