Din punctul meu de vedere inseamna a fi motivat inseamna a fi incarcat cu o energie pozitiva care sa te miste intr-o anumita directie, pentru a obtine un gol, un tel. E un fel de combustibil emotional care te ajuta fara dar si poate sa ajungi la target-ul tau.

Motivatia asta poate proveni din exterior sau din interiorul tau. Motivatia intrinseca (cea care vine din interior) o consider cea mai importanta pentru ca poti ajunge sa iti generezi singur acest combustibil si sa devi un fel de perpetuum mobile al actiunii si al rezultatelor, mai ales ca fiecare actiune poate duce la rezultate si rezultatele duc la mai multa motivatie (da, chiar si rezultatele negative, daca ai un set de valori morale bun).

Consider ca motivatia nu poate aparea pur si simplu ci e generata de… motive.

Motive, motivatie… Dar ca sa fie reala, motivatia, trebuie sa fie generata de motive reale. E destul de logic.

Spre exemplu, pe vremuri participam la seminarii in cadrul anumitor afaceri unde se incepea de obicei cu acele slideshow-uri cu masini si vile cu piscina. Pe majoritatea celor prezenti ii misca acest gen de recompense, ii motiva, ii determina sa se miste in directia acelor goluri dar asta numai pentru ca acei oameni vedeau in acele goluri, propriile vise ce urmau sa se indeplineasca (ori pur si simplu erau hipnotizati si nu mai conta ce isi doreau cu adevarat).

Eu insa, priveam in gol, incercam sa iau din acea energie din sala, cumva incercam sa imi imaginez cum ar fi sa am si eu acele recompense, dar totul era in zadar.

Eu nu imi doream nici masina, nici casa, nici piscina. De fapt nici nu stiam ce vroiam cu adevarat. Probabil ca doar siguranta financiara 🙂

Ce vreau sa spun aici este ca e nevoie de claritatea unui vis pentru a determina o motivatie reala si sanatoasa. Nu poate exista o motivatie fara un vis clar. Visul clar in sinea sa este un obiect pe care te focusezi pentru ca ti-l doresti si faci tot posibilul sa-l ai.

Asadar, motivatia nu este suficienta, e nevoie si de claritatea unui vis / gol / tel /target (stiu ca unii dintre voi privesc cumva dezagreabil cuvantul vis).

Al doilea lucru foarte important cand vine vorba de motivatie, este actiunea. Actiunea naste motivatie dupa cum s-a dedus de mai sus si in acelasi timp motivatia fara actiune este ca si cum te lauzi ca ai o vie foarte buna, un soi foarte aromat si dulce, cu boabe mari si zemoase, dar tu de fapt ai doar butucul viei, nu l-ai plantat, nu l-ai udat, nu i-ai taiat lastarii primavara etc.

Actiunea este cea care prin intermediul motivatiei, duce la finalizarea targetului tau.

Inchei cu o cugetare personala in care cred cu tarie si o aplic:

Un lider adevarat iriga mintile celor din echipa sa cu motive sondate corect astfel incat sa rasara acea motivatie intrinseca de durata care sa nasca actiuni, ce sa nasca inapoi motivatie.

 

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i un share :)