E o lectie dura pe care trebuie sa o invete toti cei care vor sa faca schimbari majore in viata lor. Un compromis cu stabilitatea si echilibrul vietii tale personale. E o lectie care te invata sa respecti munca ta dar si munca celorlalti.

Iti aduci aminte de termenul de ucenic? Acel invatacel care statea langa maestru ca sa fure meseria, sa invete cat mai mult, ca intr-o buna zi sa ajunga sa traiasca din meseria pe care o studia.

Cred ca in ziua de astazi s-a devalorizat complet ideea de ucenic si este mult subapreciata.

Oamenii vor bani, vor sa lucreze, se avanta orbeste ca sa puna mana pe bani si ajung sa fie sclavii banilor, vanzandu-si timpul, sanatatea si fericirea in cele din urma, facand ceva ce nu le aduce satisfactie, ceva ce nu ii completeaza.

De ce se intampla asta?

Pentru ca asta ne invata scoala si aceasta mare mafie a facultatilor de proasta calitate. Se vand vise elevilor si nu sunt pregatiti in cei 3-4 ani de scoala sa vada realitatea. Se modeleaza mii de economisti anual care ajung sa nu aiba locuri de munca, alte mii de psihologi si alte mii de educatori / invatatori / profesori etc.

Tinerilor nu li se ofera nimic mai mult decat o pregatire formala si limitata. Cunosc adevarul abia cand au terminat facultatea atunci cand isi dau seama ca realitatea e ca acum ar trebui sa practice ce au invatat dar nu se intampla asta.

Brusc sunt pe cont propriu si din disperare se avanta dupa primul job “temporar” care sa ii ajute sa se traiasca pana se iveste oportunitatea. Se plafoneaza si isi pierd increderea in sine. Mai schimba cateva joburi si in cele din urma uita complet ca au facut o facultate, ca sunt contabili, invatatori, economisti etc.

Robert Kiyosaki este de fapt autorul titlului acestui articol. A spus ca daca e nevoie, munceste doar pentru a castiga acea experienta indispensabila pentru a reusi in ceea ce iti doresti. Invata tot ce poti prinde de la cei mai buni din breasla ta chiar daca nu esti platit in bani pentru munca ta. Practic platesti pentru informatie si experienta!

Invata sa muncesti pentru acea pasiune, acea satisfactie pe care o ai in momentul in care faci ceea ce simti tu ca e bine. Pastreaza-ti vie in minte imaginea finala a ceea ce vei deveni pentru ca nu conteaza decat ceea ce ai devenit dupa acel an in care ai muncit “pe gratis”. Ceea ce ai devenit face toata diferenta. In asta consta triajul pe care il consider natural si sanatos.

In cele din urma viata scoate la iveala ceea ce esti cu adevarat in interior.

Daca iti doresti cu adevarat sa fi un medic, asta vei fi pentru ca fiecare pagina citita, fiecare cafea bauta la 3 dimineata cand colegii dormeau, fiecare alergatura dupa carti la biblioteca si fiecare minut asteptat la usa cabinetului profesorului, toate au contat!

Diferentea o poti face chiar tu si tu iti poti creea singur propriul drum.

Asa ca, nu renunta atunci cand toti aleg jobul “temporar” si NU alege siguranta pentru ca nu exista asa ceva.

E cea mai mare minciuna pe care ne-o ofera societatea! Nimic nu e sigur dar ce putem in schimb e sa stapanim informatia si astfel sa evitam situatiile pe care nu ni le dorim.

In final va propun sa vizionati un scurt video despre pasiune si dorinta de a reusi din filmul The Pursuit of Happyness pe care il consider genial si mega motivational!

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i un share :)