Suntem oameni și am fost concepuți să trăim în grupuri, în comunități. Comunitatea aduce siguranță. Avem nevoie de comunitate pentru a supraviețui. Fiecare își are rostul său în comunitate în funcție de puterea, vocația sau de meseria sa.

Poate că pare un model arhaic și depășit în lumea de astăzi când fiecare aleargă în drumul său, închizând ochii de cele mai multe ori iar ideea de comunitate aproape că nu există. De ce? Pentru că nu mai există interesul comun, pentru că oamenilor le e frică și pentru că uneori e mai comod să nu faci parte dintr-o comunitate.

O comunitate este un grup de oameni în care fiecare reacționează la nevoile celorlalți și în care există un echilibru pe toate planurile. Cei mai slabi sunt ajutați să se ridice la nivelul mediu acelei comunități, pentru a avea parte de mai bine, pentru că oamenii au o datorie civică față de toți membrii comunității.

Dacă cineva e bolnav, ceilalți îl ajută voluntar chiar dacă unul vine și face mâncare, altul cumpără cele necesare, altul face curat, altul tunde iarba iar alții vin cu bani pentru tratament. O astfel de comunitate conferă o siguranță și o stare generală de bine care îți transmite inconștient că poți sta liniștit orice s-ar întâmpla că ai pe cineva în spatele tău, cineva te prinde dacă se întâmplă să cazi.

Nu este o utopie generală ceea ce scriu aici. Mai exact e una locală. În România, acest spirit civic este aproape absent, ca în multe alte țări chiar mai dezvoltate ca Germania (unde totuși statul are rolul de comunitate, oamenii prea puțin). Am discutat cu un american care mi-a spus lucrurile de mai sus referitor la comunitate. Există în Statele Unite comunități închegate de oameni chiar și la nivel de vecini ce stau pe aceeași stradă.

În România există comunități pe considerente etnice sau religioase. Cele mai dese sunt cele religioase și mă refer în special la cultele penticostale, neoprotestante sau pocăiți care se ajută la nevoie mereu. Ei își spun ”frate” unul altuia și pe bună dreptate.

Ideal ar fi să existe comunități bazate pe locația geografică (orașe, străzi, cartiere) unde oamenii să colaboreze spre bunăstarea comună. Asta înseamnă progres și siguranță.

Oamenii au nevoie de așa ceva și trebuie cultivată cât mai mult această noțiune de comunitate în anii ce vor urma, începând chiar de azi!

De unde mi-au venit toate aceste gânduri? De la faptul că un cunoscut de-al meu are nevoie de o sumă mare de bani pentru a se opera la unul dintre picioare, nu la mult timp după ce și-a pierdut unul dintre ele.

Într-o comunitate oamenii s-ar fi mișcat și s-ar fi pus repede pe treabă. Toți avem nevoie de ajutor la un moment dat sub o formă sau alta. Cum ar fi să avem fiecare în jurul nostru 10, 100 sau 1000 de oameni care să ne ajute atunci când avem nevoie?

Gândește-te la asta și lasă-mi un comentariu mai jos. Voi citi cu plăcere și apreciere.

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i un share :)