Am achiziționat de curând un aparat de testare pH Sol de la germanelectronics.ro. Aveam nevoie să fac un test de pH al solului pentru cultura de lavandă pe care vreau să o înființez anul acesta. Cum nu am dorit să iau probe de sol și să fac drumuri până la un institut de testare ce era la 60 de KM de orașul meu și să aștept cine știe cât pentru rezultate, am decis să cumpăr un aparat electronic de testare a pH-ului.

ph tester sol conrad (1)

Am studiat și câteva variante chimice care erau mai ieftine, pe bază de hârtiuțe care se colorează în funcție de pH. Nu am fost prea încrezător în acestea așa că am decis că problema se poate rezolva cu un aparat de testare pH sol electronic Conrad, de pe germanelectronics.ro.

Aparatul este nemțesc. Am discutat prin email cu doamna Rodica Boitoș, Directorul de Marketing, înainte de a comanda pentru că doream să aflu mai multe detalii despre aparat. De regulă sunt o fire căreia îi place să afle cât mai multe despre produsul pe care îl comandă așa că a trebuit să mă convingă să cumpăr. Așa a și fost. Mi s-a răspuns la fiecare email și am cumpărat produsul. Produsele sunt nemțești și cu toate că în mod normal durează circa 10 zile să vină din Germania, au avut pe stoc aparatul de care aveam nevoie și în 2 zile mi-a fost livrat.

Serviciul clienți de la germanelectronics.ro este impecabil și le mulțumesc pentru aceasta.

Impresia mea despre aparatul de testare pH sol Conrad este una pozitivă, chiar dacă am fost puțin rezervat înainte de a-l primi. Aparatul măsoară pH-ul din sol pe o scară de la 3,5 la 9. După ce l-am primit, am dat o fugă la cel mai apropiat magazin ca să cumpăr o baterie de 9V (am pus o Toshiba și cu toate că nu e alcalină a funcționat perfect).

ph tester sol conrad (10)

Am început să fac multiple teste de sol în grădina mea și am înregistrat valori de 5-5,5. Destul de acid probabil. Am constatat că terenul trebuie să fie cât de cât umed pentru că altfel, o să iasă valori mai mari. Are nevoie de umiditate pentru a face măsurătoarea corect. În locurile unde nu era ud pământul, l-am udat dar secretul e să revii peste jumătate de oră și nu imediat.

Există diferențe la măsurarea pH-ului în funcție de adâncimea la care ai înfipt sonda care are vreo 20 de cm. Spre suprafață terenul tinde să fie mai acid așa că trebuie să mergi mai în profunzime, să sapi vreo 30 de cm și să iei probe de acolo. Așa am făcut și eu și într-adevăr, rezultatele au fost mai bune. Ideea e că oricum pământul arat este întors și plantele au rădăcinile adânc în pământ și în consecință nu ne interesează valorile de suprafață.

Pentru a comuta între măsurarea pH-ulu și măsurarea temperaturii / umidității / luminozității, se va folosi switch-ul din spate, chiar deasupra bateriei.

ph tester sol conrad (9)

Aparatul știe să măsoare și temperatura, între -9 și 50 grade Celsius (se poate comuta pe F). Mai măsoară umiditatea și luminozitatea. Luminozitatea nu știu la ce anume ar folosi, în schimb umiditatea e bine de urmărit pentru că e primul indice care contează atunci când ai înfipt sonda, măsori pH-ul și nu îți ies valori bune. Aparatul o să îți spună dacă pământul este ud, normal sau uscat.

ph tester sol conrad (3) ph tester sol conrad (4)

Trebuie să aveți puțină grijă la înfigerea și scoaterea sondei din sol ca să nu o îndoiți. Este ea metalică dar trebuie lucrat cu grijă cu ea mai ales că partea de sus, cea cu display-ul, este din plastic.

ph tester sol conrad (8)ph tester sol conrad (6)

ph tester sol conrad (7)

Pentru 119 lei eu zic că a meritat chiar dacă măsurătoarea se face din 0.5 în 0.5 la pH. Aparatul îți oferă o orientare referitor la pH, te ajută să salvezi timp și bani dacă ai mai multe terenuri sau vrei să măsori în mai multe zone aciditatea solului. La un moment dat chiar m-am gândit să pun un anunț în oraș că măsor aciditatea solului pentru 20 de lei (cu 6 măsurători mi-aș scoate banii și apoi aș fi pe profit – idee bună pentru cei care caută oportunități de afacere).

În concluzie, recomand aparatul de măsură pH sol de la Conrad și serviciile germanelectronics.ro

Poți comanda aparatul de măsură pH aici.

P.S. Dacă ai cumpărat și tu acest aparat, lasă un comentariu mai jos cu părerea ta. Sunt curios ce crezi despre acesta.

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i un share :)