patologia sistemelor-motivationale stepan-adrian.ro

The dark side of motivation sau după cum o numesc eu, Patologia Sistemelor Motivaționale, se referă la rezultatul nedorit pe care eu cred că un procent foarte mare dintre adepții dezvoltării personale și a motivației îl obțin ca urmare a unui deficit de înțelegere și interpretare.

Mi-a plăcut foarte mult ce a spus Jim Rohn cândva: ”Motivația nu este suficientă. Dacă iei un prost și îl motivezi, acum ai un prost motivat”.

Eu nu-mi permit să folosesc limbajul lui Jim Rohn deși poate am s-o fac peste 50 de ani și 1000 de cărți citite.

Patologia asta a motivației despre care vorbesc se referă în mare la o nevoie sau chiar la o dependență de a obține o încurajare care duce la încărcarea bateriilor mentale, o doză în plus de energie psihică care mai apoi să fie consumată într-un mediu nociv, neducând la niciun rezultat, ba chiar la nefericita apariție a unor frustrări care pot agrava situația.

Mă refer aici inclusiv la devoratorii de citate motivaționale sau texte motivaționale de pe rețelele de socializare. Unii poate chiar suferă de probleme emoționale grave, fiind foarte dezechilibrați în viața personală. Apoi, se încarcă cu aceste doze de motivație și mai reușesc să funcționeze încă o zi într-o lume pe care probabil chiar o urăsc.

E același lucru ca în psihologie. Zicea un psiholog că există 2 tipuri de de terapie (psihologilor ce mă urmăresc, vă rog să mă scuzați dacă nu reproduc întocmai sau dacă nu folosesc termenii specifici): terapia de suprafață – care elimină efectele și terapia de profunzime care elimină cauzele.

Ei bine, eu am făcut deja o analogie între terapia de suprafață și patologia sistemelor motivaționale. Ele nu rezolvă problema, doar o maschează, o ung puțin cu niște antiinflamator după care pacientul poate pleca acasă dar cu riscul de a reveni cândva la aceleași probleme sau la varianta lor îmbunătățită.

Fiind un entuziast ”înrăit”, am trăit și eu cândva acele nefericite episoade în care mă hrăneam cu entuziasmul noilor începuturi, a noilor proiecte care m-ar fi salvat de la o slujbă pe care realmente o detestam. Am trăit 3 ani același episod zilnic, cu speranța că într-o bună zi lucrurile se vor schimba. Nu s-au schimbat de la sine. S-au schimbat atunci când am decis ce vreau să fac cu viața mea și am folosit puterea motivației pentru a mă pune în mișcare și a acționa.

Ca să concluzionez, vreau să rezum totul la câteva cuvinte pe care trebuie să le ții minte dacă nu vrei să repeți experiența mea sau a milioane de oameni din lumea întreagă:

Motivația este combustibilul pe care îl arzi în motorul vocației tale.

(vezi lista mea completă de citate)

Cu prietenie,

Adrian

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i un share :)