Ca freelancer, încasez o parte din bani de la clienți din străinătate, iar ca variantă de retragere, pot folosi Paypal și Payoneer. Avantajele și Dezavantajele variază în funcție de situația în care te afli.

Când merită să folosești Paypal ca să încasezi banii?

Paypal merită să îl folosești când ai nevoie de bani în lei, în contul firmei și poți aștepta 2-3 zile până se face viramentul. Plătești un comision de $2.5 pentru retragerea pe un card bancar și cursul este cel al băncii. Eu folosesc BT, dar am folosit și ING. Am rămas la BT pentru că am avut un curs mai bun – raportat la cursul zilei respective de pe BNR. Poți încasa banii și direct în contul Bancar.

Când merită să folosești Payoneer ca să încasezi banii?

Marele avantanj Payoneer este că primești cardul Mastercard pe care îl poți folosi să cumperi online, chiar la shopping la supermarket – în limita a $5000 (chiar dacă ai mai mulți bani în cont – e o metodă de securitate). După vreo 2-3 zile dacă depășești limita, cardul va fi realimentat de Payoneer.

Dezavantajul aici este dacă ai nevoie de bani cash pentru că dacă folosești cardul ca să scoți bani de la bacomate pierzi mult la conversie. Un schimb decent la retragere au avut cei de la BT, dar au pus o limită de 200 ron / retragere, dacă folosești în alte monede decât lei. Probabil că și alte bănci vor implementa asta în viitor.

Spre exemplu, am simulat o retragere de la 3 bancomate de la bănci diferite și la un curs de 3.84 lei / USD la BNR, dacă am vrut să retrag 4000 lei, ar fi trebuit să plătesc 1098 USD – ceea ce înseamnă că, de fapt, cursul băncii este de 3.64 lei / USD. Deci la o sumă de 4000 lei retrași de la bancomat pierzi vreo 220 de lei, adică 5.5%.

Dacă plătești direct servicii cu cardul online, e mai avantajos, cursul fiind apropiat de cel BNR.

Problema însă cu acest card Mastercard de la Payoneer este că nu poate fi înrolat 3D-secure și unii comercianți online pot respinge o plată pe motiv că nu trece de filtrul de securitate/anti fraudă, cardul putând fi furat. Nu e valabil pentru toți comercianții – doar pentru unii și probabil că doar la sume mari – dar am pățit asta totuși și am zis să menționez.

Sper să îți fie cu folos articolul și dacă ai întrebări, lasă un comentariu mai jos, iar dacă știu, o să îți răspund.

P.S. Îți poți face cont gratuit de Payoneer aici.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x