finalizare obiective stepan adrian plictiseala chef

Stai liniștit, nu ești singurul care începe un lucru și își pierde cheful ca să-l mai și ducă la bun sfârșit. Uite aici câteva tehnici pe care le-am dedus din propriul meu comportament.

Ce ai de făcut?

Pasul 1: Condiționează-te să finalizezi acel lucru oricum te-ai simți, chiar dacă ești obosit, te strigă nevasta să mergi să cumperi niște pătrunjel etc.

Pasul 2: Când ai finalizat întreabă-te „A meritat să fac asta? A meritat timpul meu? Am primit ceva valoros? Ce am primit?”.

Pasul 3: Trage o concluzie și învață! Decide acum dacă în viitor vei mai accepta să faci acel lucru sau ceva similar. Ai dreptul și șansa asta pe baza întrebărilor de la punctul doi.

Eu personal din trei motive nu duceam la bun sfârșit un lucru:

  1. Pentru că știam că în orice moment pot să pun pauză și să reiau mai târziu, pentru că știam că există posibilitatea asta. Soluție: Ai dreptate. Poți oricând să pui pe pauză, să reiei mai târziu etc., dar adu-ți aminte un proverb înțelept: „Bate fierul cât e cald, că de se va răci în zadar vei munci!”. Americanii folosesc termenul de momentum. Pe scurt – nu ți s-a întâmplat niciodată să faci ceva cu intensitate și după ce te-ai oprit să îți fie greu să te mai apuci și să renunți? Exact asta se întâmplă. Be smart!
  2. Pentru că mă entuziasmam prea tare de altceva și brusc nu mai era interesant ce făceam până acum. Soluție: Fii conștient de faptul că se va mai repeta ceea ce s-a întâmplat acum și unde naiba vei ajunge dacă tot continui să schimbi ideile ca ciorapii? Ceea ce te-a entuziasmat ieri, săptămâna trecută, luna trecută etc. sigur are un potențial ascuns pe care nu l-ai descoperit încă. Ține-te până la final și învață din experiența asta, vezi ce descoperi.
  3. Îmi aduceam brusc aminte că am de rezolvat și alt task care e prioritar. Soluție: ai 30 de secunde ca să evaluezi prioritatea obiectivelor, să decizi și să te pui pe treabă.

Evită capcanele astea și just do it!

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i un share :)