UPDATE: Mă pregătesc să plec pentru a 2-a oară la Roma (nu mă mai satur de orașul ăsta) și am găsit bilete super ieftine de avion aici. Am găsit bilete de avion către Roma chiar și cu 50 de LEI!

Roma e un oraș genial, cu un spirit aparte, plin de istorie, extrem de bogat cultural, un oraș care te va inspira și te va face să vezi lucrurile complet diferit după ce l-ai vizitat chiar și odată.

Totuși, dacă mergi pentru prima dată la Roma sunt câteva chestii pe care trebuie să le ai în vedere pentru o experiență de milioane.

În primul rând, odată ajuns în aeroportul Ciampino, va trebui să ajungi în Roma care e la 16 km. Cea mai bună soluție este să iei chiar din fața aeroportului un autobuz care te va duce direct în centrul Romei – Termini, la gară. În italiană, vei căuta autobuzul Ciampino – Termini. Călătoria durează aproximativ jumătate de oră pentru că nu oprește în stații ci merge direct. Te costă în jur de €4 (€3.9 în ianuarie 2015).

Când ajungi la gară (Termini), tot în interiorul acesteia poți lua metroul (cobori scările rulante – tot acolo găsești și toaleta care costă €1) și vezi în ce direcție vrei să mergi. Momentan sunt 2 linii mari de metrou în Roma: A (roșu pe hartă) și B (albastru pe hartă).

Eu am călătorit foarte mult pe jos. E mult mai plăcut și avantajos din punct de vedere turistic. Totuși, dacă nu poți merge prea mult pe jos, poți folosi toate mijloacele de transport de comun prin cumpărarea unui abonament simplu sau a unui abonament:

  • €1.5 – valabil 100 de minute de la prima utilizare
  • €6 – valabil 24 de ore
  • €16.5 – valabil 3 zile
  • €24 – valabil 7 zile

Astfel o să ai asigurat transportul nelimitat în intervalul de timp ales, cu orice mijloc de transport în comun a companiei Atac Roma.

Dacă vrei să bei o cafea, în medie te costă cam €1.5 – €2 în localurile obișnuite, cam pe la orice colț de stradă. Cu toate astea am băut și cafea cu €5 în Vatican. În apropierea locațiilor de top, prețurile sunt evident mai piperate.

De mâncat, o pizza autentică te costă cam €8-12. Pe la unele fast-food-uri se vinde pizza la bucată (pătrată – ceva mai mare ca o palmă), la prețul de €5.

O sticlă de apă în restaurante costă tot cam 2 euro la maxim 1 litru – multe fiind și la 750ml.

În 5 zile am cheltuit lejer în jur de €250, dar nu m-am limitat de la nimic. În banii aceștia am inclus și suveniruri, intrări prin diverse locuri, mâncarea din oraș și mâncare de la supermarket. Personal am vrut să experimentez diverse tipuri de brânzeturi și vinuri, unele ajungând și la €26 sticla. Cred că brânzeturile și vinurile pot fi motive pentru a vizita Italia.

Din piețele deschise poți cumpăra măsline și tot felul de legume. Într-o zi am cumpărat 3 tipuri diferite de măsline, crude. Trebuie să încerci măslinele! Cele crude au o aromă deosebită, poți simți aroma delicioasă de ulei. Uhh… sunt slăbiciunea mea!

Dacă ajungi în Roma, trebuie să vizitezi toate obiectivele turistice publice, piețele imense, parcurile. La Colosseum te va costa €12 ca să vizitezi inclusiv Forumul Roman și superbul deal Palatin de unde poți vedea toată Roma și culege clementine direct din pomi. Vezi că trebuie să stai între 30 de minute sau chiar o oră la coadă. Aruncă o privire și la Arcul lui Constantin care e chiar lângă Colosseum.

Ah, și ca să nu uit, îți recomand să îți iei bilet de avion de aici iar dacă nu ai cazare de aici.

În biserica Vaticanului intrarea costă €5 sau €7 și trebuie să te supui unei verificări printr-o poartă de securitate unde vei fi scanat. Acolo poți urca cele peste 500 de trepte ca să ajungi în vârful cupolei de unde vei vedea întreaga Roma. Dacă plătești €7 poți folosi liftul. Sus vei putea cumpăra tot felul de suveniruri.

Pentru a vizita muzeul Vaticanului trebuie să plătești €16. Acolo vei putea vizita o mulțime de camere pline cu picturi, sculpturi, obiecte bisericești, muzeul Egiptului și nu în ultimul rând, Capela Sixtină. Ca să ajungi la muzeul Vaticanului va trebui să ieși prin partea dreaptă a pieței San Pietro (cu fața orientat spre biserica Vaticanului). Acolo vei urma o stradă lungă și vei face stânga la un moment dat, urmărind imensele ziduri de cărămidă care împrejmuiește cetatea.

În 5 zile poți vizita relativ lejer toate obiectivele turistice din Roma, chiar și dacă preferi mersul pe jos. Sunt zeci de fântâni, piețe, turnuri, chiar și o piramidă.

La Bocca della Verita (sculptura în formă de chip de om în gura căreia se bagă mâna), intrarea este liberă dar unul dintre tipii de acolo te va momi să plătești €1 ca să intri în cripta lui Hadrian, unde nu prea ai nimic de văzut în afară de o icoană. Vei putea cumpăra suveniruri și de acolo.

boca de la verita gura adevarului stepan adrian

Vei putea face și turul Romei din autobuz cu un ghid audio în engleză și alte câteva limbi pentru doar €13. Cred că e mai bine să faci acest tur înainte de a te plimba pe jos ca să ai idee despre toate locurile și pe unde să o iei. O să ai parte de o panoramă de milioane timp de o oră și jumătate.

turul romei cu autobuzul

Dacă ești tare de inimă vei putea vizita Cripta și Muzeul Cappuccinilor pentru doar €8.

La Panteon, care nu este foarte departe de monumentul Regelui Romei Vittorio Emanuele, intrarea e gratuită și e de preferat să mergi ziua când bate lumina în centrul acestuia. În fața Panteonului sunt muzicieni cam mereu și poți mânca o pizza și bea un vin bun. Am făcut asta într-o seară cu adevărat magică. Piața era plină de oameni, de muzicieni (chiar a venit un tip care ne-a cântat de la Pink Floyd după ce i-am dat câțiva cenți) și am putut cina într-o atmosferă de vis, la lumina lumânării. Deosebit. De recomandat e să vizitezi Roma cu iubita pentru că atmosfera e mult prea romantică 🙂

panteon stepan adrian roma italia

Apropos de monumentul închinat lui Vittorio Emanuele sau Altarul Patriei, acesta e preferatul meu. Îmi place mai mult decât Colosseumul. E genial construit, un monument opulent care inspiră respect și te umple de admirație. Flacăra ce arde continuu și cele două gărzi ce se schimbă continuu la fiecare oră, dau un aer aparte acestei clădiri.

monument vittorio emanuele stepan adrian

La doi pași de monumentul lui Vittorio Emanuele este și Columna lui Traian. E imposibil de ratat.

columna lui Traian stepan adrian

Fontana di Trevi am nimerit-o în construcție și am aflat că de mai bine de un an e tot în stadiul acesta. Se poate intra prin niște poduri construite pentru vizitatori dar e plin de schele și nu se poate vedea mare lucru. Repet, e valabil pentru 15 ianuarie 2015. Era să uit că nu e voie să arunci monede și oricum degeaba arunci pentru că nu e apă în fântână.

Piețele pe care trebuie să le vizitezi sunt o grămadă așa că nu o să le menționez aici. O să poți cumpăra hărți turistice cam de oriunde.

Roma e o destinație turistică cu adevărat deosebită ce trebuie trăită cel puțin o dată în viață. Nu în ultimul rând, recomand rezervarea hotelului pe Booking.com care nu m-a dezamăgit niciodată în toate călătoriile pe care le-am făcut.

Călătorie plăcută 🙂

 

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i un share :)