stepan adrian einstein blog

Au americanii o vorbă faină care spune cam așa:

Birds of a feather flock together.

Și noi românii avem o zicală similară și anume: Cei ce seamănă s-adună.

Selectiv în ceea ce privește oamenii pe care îi țin lângă mine am fost de ceva vreme. Cu toate astea, abia recent am început să analizez profilul unui om din perspectiva grupului din care face parte.

Spre exemplu, dacă cineva îmi dă o cerere de prietenie, îi scanez repede timeline-ul, văd ce tipuri de postări are, citesc cu ce se ocupă și nu în cele din urmă, mă uit să văd ce alți prieteni are și cu cine se pozează, ca să văd ce fel de oameni are în preajma lui.

Aș îmi dau seama dacă sunt compatibil sau nu cu un individ și dacă nu sunt, decât să-mi apară chestii neinteresante sau prostești pe wall, mai bine îl resping din start pentru că nu am chef de încă un contact care nu-mi împărtășește nicio valoare (mă refer aici la sistemul de valori).

Cum se cuplează oamenii?

Indiferent că e vorba de relații de cuplu, de prietenie sau de afaceri, oamenii se ”cuplează” în funcție de lucrurile comune pe care le au.

Aici vorbim de interese, valori morale, pasiuni, meserie, statut social, stil vestimentar, starea sănătății, lungimea părului, dimensiunea fundului și lista poate continua.

Nu am spus-o întâmplător pe cea cu dimensiunea fundului. Vreau să înțelegi simplitatea și importanța alianțelor pe care le facem cu oamenii.

Ca să continui ce voiam să zic despre fund, într-una din zilele trecute, în timp ce mă întorceam acasă după un antrenament, văd două domnițe la vreo 30 de ani și 140 de kg (separat, nu împreună), plimbându-se pe stradă. Astfel mi-a venit ideea de articol.

De ce prostu’ e cu prostu’, deșteptu’ e cu deșteptu’ și grasu’ e cu grasu’?

Fără să generalizez sau să etichetez pe cineva, oamenii clar caută să lege prietenii (alianțe) cu cei asemănători lor. Astfel evită să fie judecați, etichetați, batjocoriți și chiar se simt confortabili pentru că sunt înțeleși.

Un gras știe prin ce trece un gras. Știe cât e de greu să alergi, știe cât e de greu să urci scările, să te ridici dimineața din pat sau să intri în blugii care s-au micșorat de la ultima spălare, blugi cumpărați acum 2 luni.

Repet. Nu vreau să etichetez sau să iau în derâdere pe cineva. Dacă totuși cineva se supără pe ceea ce scriu, mă bucur. De ce? Pentru că înseamnă că are probleme nerezolvate, probleme ce îl dor și care pe termen lung îi vor aduce doar deservicii – deci mă bucur că am contribuit la conștientizarea problemei 🙂

Totuși care e treaba cu alianțele?

Eu nu cred în iubirea universală în contextul curent al existenței omului (omul format din trup, minte și suflet – nu vreau să inițiez monologuri cu o tematică spirituală).

Eu cred că atunci când ”ne legăm” de alți oameni, o facem cu un scop precis și anume de a ne satisface unele dorințe, curiozități, nevoi, plăceri etc.

Cu alte cuvinte alegem să mergem spre mai bine când permitem unui om nou să intre în viața noastră – așa cum am exemplificat simplist ideea mea cu acceptul pe Facebook.

Viața ta și ulciorul cu vin

Imaginează-ți că te naști cu un ulcior de vin. De fiecare dată când te întâlnești cu un om, torni puțin din vinul tău în ulciorul acestuia. Și el face la fel. Problema e că unele vinuri sunt mai bune și altele mai proaste.

Unii au un vin sec în timp ce tu ai unul dulce (aici e vorba de compatibilitate și interese). Dacă îți toarnă peste vinul tău dulce, ți-l face ceva mai amar, corect?

Asta poate nu-i o problemă așa mare dar unii au oțet în loc de vin. Sunt acei oameni care mereu se plâng și care nu fac nimic. Sunt un dezastru personal, niște hoți de vise care abia apucă să le dai puțin din vinul tău dulce ca mai apoi să ți-l oțetească pe al tău.

Gândește-te câți oameni de genul ăsta ai lângă tine și fii cu ochii în patru pe viitor!

Nimic nu e fără sens!

În final, sfatul meu este să alegi cu mare grijă oamenii pe care-i accepți în viața ta, oamenii cu care petreci timp, oamenii pe care-i citești (chiar și cu mine ai grijă – contestă tot ce spun și acceptă abia după ce ai procesat), pentru că toți te influențează.

Progresul se realizează atunci când intri în contact cu oameni mai buni decât tine!

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i un share :)