Prin gimnaziu invatam despre el la gramatica dar il folosim zilnic pentru a exprima o dorinta sau o necesitate.

Consider ca folosirea acestui mod verbal este destul de nociva pentru o mentalitate negativista si idealista cum e cea a romanului. De ce? Pentru simplul fapt ca de obicei tipul afirmatiilor de genul “as fii vrut” sau “as fii facut”, se finalizeaza cu o oftare sau un regret.

Ne vorbim despre probleme si uitam de lucrurile bune ce ni se intampla. Preferam sa vorbim despre ce am fii facut pentru ca nu avem curajul sa facem tot posibilul de a realiza ceva pana la final. De multe ori suntem prea mici, prea saraci, prea prosti sau prea bolnavi pentru a realiza orice pentru ca e mai simplu asa.

Daca vom incerca sa evitam acest nociv “aș” sau “ar”, macar pentru o perioada, sunt sigur ca lucrurile se vor schimba pentru ca e vorba de ceea ce intelege subconstientul tau atunci cand scoti pe gura o anumita propozitie.

Cand vorbim cu “aș”, ii dai subconstientului si posibilitatea de a esua in a duce la bun sfarsit realizarea actiunii, mai ales ca exista o samanta metaforica de pesimism pamfletar si (auto)ironic, care cumva anuleaza incercarile mintii de a evada din acest spatiu balcanic ghinionist in care norocul este sinonim cu loteria, tragandu-ne la sorti zi de zi, increzandu-ne in astrologie si vrajitoare.

Eu am inceput de ceva timp sa urasc acest “aș” si in acelasi timp am inceput sa fac diferenta dintre “a prezenta scuze” si “a creea/aduce motive”.

La urma urmei exista doar un DA si un NU care descriu totul. Acest sitem binar, decide daca ai ce manca, daca ai unde dormi, daca ai ce… imbraca, daca ai o stare generala de fericire, daca esti sanatos si daca ai orice altceva iti mai trece prin minte.

“Aș vrea”, “Aș face”, “Aș manca” chiar daca de multe ori sunt niste forme de exprimare a unei dorinte/necesitati intr-un mod mai politicos, dupa parerea mea creeaza si o anumita incertitudine si nu reprezinta un angajament 100% hotarat in a face ceva.

Spunea bine cineva ca cea mai puternica arma este vorba asa ca ai grija ca te poti rani pe termen lung urat de tot.

Iti propun sa elimini acest conditional optativ din vocabularul tau si sa vezi diferenta dupa vreo luna.

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i un share :)