singuratate-stepan-adrian-celibat

Zilele astea sunt predispus să vorbesc mult și să scriu la fel de mult despre relația de cuplu. Dacă ieri scriam despre Yin și Yang-ul relațiilor și ce își doresc femeile de la bărbați, astăzi constat cu stupoare că lista de drafturi mustește a articole din nișa asta – și sper că ”nu pun de-o relație”.

În niciun caz, pentru că astăzi scriu despre solitudine, celibat, singurătate sau oricum i-o mai spune.

Sunt singur deci am mai mult timp de mine.

Asta e o replică foarte comună pe care o aud de la cei care nu sunt într-o relație, fie că sunt de un an singuri, fie că tocmai au depășit etapa de ”doliu”.

Ce-i drept, am auzit asta mai mult de la femei decât de la bărbați, dar ca să echilibrez balanța, declar și eu cu fermitate că e adevărat și e foarte mișto să fii singur.

Dacă ai fost într-o relație defectuoasăpentru care îți asumi și tu vina, clar? – ai investit o grămadă de resurse în ”pompatul apei afară din barca spartă”.

În tot timpul acesta, ți-ai ignorat nevoile, ți-ai ignorat pasiunile, ți-ai ignorat poate chiar propria fericire și te-ai dezechilibrat. De ce credeai că ai fost nefericit?! În fine.

Acum ești singur și ai timp de tine!

Ziceam unei prietene acum câteva zile că îmi trăiesc viața din prisma mea, nu din cea a unei femei, al unui copil, al unui bărbat, prieten etc., și alegerile pe care le fac trebuie să fie spre creșterea, împlinirea și fericirea mea în primul rând – și asta nu e egoist! (dacă nu crezi, testează contrariul și vezi ce se întâmplă):

Nu intra într-o relație ca să îți distragi singur atenția de la problemele tale!

Atunci când găsești un om care-ți oferă ”pansament” pentru situația de rahat în care ești, ultimul lucru pe care trebuie să-l faci e să te legi de el sau mai rău să pui de-un prunc.

Am făcut-o și eu asta fără să-mi dau seama și am învățat dând cu capul la greu (și nu mă refeream la partea cu pruncul). Astea se numesc relații de codependență și sunt toxice.

O relație de cuplu presupune o investiție de resurse!

Fie că investiția e bună, deci faci profit, sau proastă, caz în care bagi timp, energie și bani și nu scoți nimic bun, ba chiar te sabotezi, trebuie să pricepem că există momente bune și momente proaste în care să intrăm sau nu într-o relație de cuplu.

Știu că părerile-s împărțite dar, personal am avut cea mai mare creștere în momentul în care am fost singur, când nu intrasem într-o relație, cel mult vânam și discutam cu mai multe fete.

Totuși eu zic că-i bine ca să testezi toate variantele și să-ți înveți manualul propriu de instrucțiuni înainte de a te reproduce și a semna hârtii pentru că atunci vei fi mai pregătit și capabil să gestionezi o relație pe termen lung.

Durează până învățăm modul optim în care funcționăm!

Dacă ești singur, în loc să înveți cum funcționează celălalt, mai degrabă înveți cum funcționezi tu. E logic.

Ce poți face atunci când ești singur? Vei putea…

  • să stabilești obiective și să lucrezi la ele fără ca absența ta să afecteze pe cineva
  • să ai mai multă grijă de tine – statistic, oamenii au mai multă grijă de sănătatea și aspectul corpului când sunt singuri – vorba mea e că oamenii fac marketing, se pregătesc pentru expunerea pe piață și vor să fie un produs care arată bine (știu că sună urât dar gândește-te la cât e de adevărat)
  • să te concentrezi pe nevoile tale și să le descoperi
  • să întâlnești mai multe femei/bărbați doar ca să experimentezi și să te cunoști mai bine, fără angajamente. Am citit un articol unde cineva recomanda femeilor să întâlnească mai mulți tipi, să se bucure de companie, dar să nu intre în relație și nici să devină intimi – interesant.
  • să devii un om de nota 10 pentru că toți căutăm oameni de nota 10 (orice ar înseamna asta). Ideea e că dacă ai fost nefericit și mereu ai dat vina pe partener, mai mult ca sigur atragi ceea ce ești și schimbând partenerul nu vei schimba de fapt nimic.
  • să rememorezi experiențele trecute și să vezi unde ai greșit ca să te îmbunătățești. Dacă sari din floare în floare, nu ai timp să vezi unde ai irosit polenul sau câte flori au rămas nepolenizate din cauza superficialității tale etc. Hmmm.. nu știu dacă a fost prea fericită exprimarea asta dar anyways…
  • să devii mai independent din multe puncte de vedere printre care independent emoțional, capabil să te validezi singur din prisma calităților/virtuților/reușitelor tale fără să mai ai nevoie de asta de la cei din jur sau de la partener.

În final te las cu un citat despre singurătate plin de substanță pentru cei care vor s-o vadă:

Dacă te simți singur atunci când nu ai pe nimeni lângă tine, atunci ești într-o companie nepotrivită. – Jean-Paul Sartre

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i un share :)