Am vizionat filmul biografic The Railway Man, al lui Eric Lomax, un ofițer și inginer britanic capturat împreună cu alți ingineri și soldați, de japonezi în 1942, în timpul celui de-al 2-lea război mondial. Aceștia au fost forțați să lucreze la construcția unei linii de cale ferată în jungla din Burma, denumită și Calea Ferată a Morții.

Eric Lomax a fost torturat de către un ofițer japonez, Takashi Nagase,  pentru că a construit un radio pe care l-a folosit pentru a asculta noutățile de acasă, în special cele legate de stadiul războiului. După ce a fost prins, a fost torturat și bătut o perioadă lungă de timp. După finalizarea războiului Lomax, nu a mai fost niciodată la fel. 3 ani a fost torturat și obligat să fie parte la toate ororile războiului. Toți cei care au fost închiși în acel lagăr de muncă silnică au rămas cu sechele, dar Lomax în mod special a suferit întreaga sa viață în urma torturilor groaznice la care a fost supus.

După 50 de ani de la terminarea războiului, Lomax află că acel ofițer japonez care l-a torturat e încă în viață și decide să meargă să îl confrunte.

La întâlnirea acestora, Lomax l-a supus pe fostul ofițer la un interogatoriu pentru a afla toate răspunsurile la întrebările ce l-au bântuit ani și ani. Deși avea de gând să-l omoare, nu a făcut-o. După ce întâlnirea s-a finalizat și cei doi s-au întors la viețile lor, aceștia au corespondat și Lomax l-a iertat pe omul care care i-a distrus întreaga viață.

The Railway Man, e o poveste reală și emoționantă a puterii de a ierta și de a trece cu mult curaj peste tragediile vieții. Cei doi au devenit buni prieteni și au ținut legătura până la trecerea lor în neființă, Lomax în 2012 la 93 de ani și Nagase în 2011 la 92 de ani (erau de aceeași vârstă).

Momentul memorabil al întâlnirii de reconciliere a celor doi a fost filmat:

Lomax și Nagase în timpul războiului:

Eric Lomax Takashi Nagase

Lomax și Nagase în 1995 la lansarea cărții Railway Man:

Eric-Lomax-2995159

 

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i un share :)