intrebarea care salveaza stepan adrian

Ai auzit și tu că o comunicare proastă duce la relații sau experiențe proaste. Asta pentru că oamenii nu știu să comunice, preferă să țină în ei ca să evite conflicte/de frică, au orgolii imense, nu calcă peste ele și sub nicio formă nu vor să facă primul pas ca să afle sursa problemelor.

Cert e că o comunicare proastă sau deficitară e ca rugina pentru fier. Erodează, încet și sigur, iar în timp toată construcția se prăbușește sub propria greutate.

Am citit în cartea Principiile Succesului de Jack Canfield un lucru banal. Atât de simplu încât vei spune „bine, asta știam și eu”. Pe cât de banal, pe atât de ușor de ignorat.

Jack Canfield spune că adresând o simplă întrebare, poți să te conectezi la problemele oamenilor foarte ușor, ulterior având posibilitatea să schimbi ceva, dacă ești dispus.

Așadar, întrebarea care îți poate realmente schimba viața este:

Pe o scară de la 1 la 10, cum ai evalua calitatea relației/serviciului/produsului etc. în ultimul timp (săptămână/lună/an)?

Dacă omul e nemulțumit de ceva (cel mai probabil așa și e) va da o notă mai mică de 10, caz în care tu vei întreba:

Ce ar trebui să fac ca să fie de 10?

Acesta e momentul feedback-ului, în care omul îți spune ce nu-i convine, ce ar vrea diferit, ce îi lipsește. Tu nu faci altceva decât să te îmbogățești cu un feedback care te va ajuta să devii mai bun, să livrezi o experiență mai bună, să devii un soț mai bun, să devii un partener de afacere mai bun, un șef mai bun, un tată mai bun etc.

Mă întreb cum ar fi viața noastră dacă am învăța principiul ăsta încă de pe băncile școlii?

Îți imaginezi profesorul întrebând elevii cum să devină mai bun? Apoi elevii întrebând profesorul? Ce fel de relație ar avea? S-ar întări sau ar slăbi respectul reciproc? Eu cred că s-ar întări și cred că ar fi mult mai bine.

Dar în familie, între soț și soție? Dar între copii și părinți? Ce mesaj ar duce ei mai departe în societate? Ar fi mai relaxați oamenii pentru că „și-ar lua de pe suflet” unele pietre ce îi apăsa?

Eu zic că ar fi mai relaxați, mai încrezători în ei, mai lipsiți de frică, învățând că greșeala face parte din firea umană și oricând au posibilitatea de a deveni mai buni și de a repara lucrurile cu adevărat importante pentru ei.

Aștept și părerea ta într-un comentariu mai jos iar dacă ți-a plăcut articolul, dă-i un share și un like (mă ajută mult asta).

P.S. Click pentru mai multe detalii despre Cartea Principiile Succesului de Jack Canfield ➤

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i un share :)