În 1939, un broker britanic pe nume Nicholas Winton a salvat 669 de copii cehi de la tragica soartă ce urma să-i trimită în lagărele de concentrare naziste. Timp de 50 de ani realizările acestuia au fost necunoscute și majoritatea copiilor pe care i-a salvat nu știau cui datorează viața.

Nicholas nu i-a spus nici măcar soției sale, Greta, ce rol a avut în cel de-al 2-lea Război Mondial. Într-o bună zi, Greta descoperă în podul casei lor o servietă veche din piele.

O deschide și în interiorul ei găsește o listă cu numele copiilor și scrisori pentru aceștia de la părinții lor. Lucrurile aveau să se schimbe…

Pe când avea doar 30 de ani, Nicholas Winton, funcționar la bursa din Londra, vizitează Praga la invitația unui prieten din Ambasada Britanică. Era finalul anului 1938. Când a ajuns în Praga, echipa britanică care lucra într-o tabără de refugiați, proaspăt înființată, l-a rugat pe Nicholas să le ofere o mână de ajutor.

În acel moment ceva se schimbase în sufletul lui Nicholas. A stat aproape 2 luni în Praga, timp în care a devenit tot mai îngrijorat și alarmat de numărul mare de refugiați ce fugeau din calea unei iminente invazii naziste. Și-a dat seama că există un pericol imens care avansează pe zi ce trece și a decis să facă tot posibilul ca să salveze cât mai mulți copii, majoritatea evrei, din calea distructivei forțe naziste.

“Îmi aduc aminte că echipele se ocupau de cei bătrâni care aveau mai multă nevoie de ajutor iar ceilalți mi se plângeau că nimeni nu face nimic pentru copii.” – spune Nicholas.

Nicholas s-a pus rapid pe treabă și a deschis un birou în sufrageria sa din hotelul în care era cazat, din Piața Wenceslas din Praga. Veștile cu privire la ”Englezul din Piața Wenceslas” au început să circule prin Praga și sute de părinți au dat buzna la hotel pentru a-l convinge să le pună copiii pe listă. Erau disperați ca să-i scoată din țară înainte ca naziștii să invadeze țara.

“Părea o situație fără speranță. Fiecare grup de părinți simțea că situația lor era cea mai urgentă”, spune Winton. Cu toate acestea, Winton a reușit să pună bazele organizației Czech Kindertransport din Praga, la începutul anului 1939, înainte de a se întoarce la Londra pentru a se ocupa de formalitățile necesare transportului de copii.

nicholas winton in tren alaturi de copii

Întors la Londra, Winton a început să pregătească tot ce ținea de transportul copiilor afară din țară, în colaborare cu Comitetul Britanic al Refugiaților din Cehoslovacia și Agenția de Turism Cehoslovacă, Cedok.

Lucrând zi și noapte, a reușit să convingă Ministerul de Interne să permită copiilor să fie aduși în țară. Pentru fiecare copil, trebuia să găsească un părinte adoptiv și o garanție de 50 de lire, adică o mică avere pentru acele vremuri. Deasemenea a fost nevoit să strângă bani pentru a plăti inclusiv transportul copiilor, în cazurile în care părinții biologici nu ar fi reușit să le acopere costurile.

Timp de nouă luni în care războiul se apropia din ce în ce mai mult, Nicholas Winton a reușit să aranjeze plecarea a 669 de copii în opt trenuri, de la Praga la Londra. Cel de-al nouălea transport urma să plece din Praga în data de 3 septembrie 1939, ziua în care Marea Britanie a intrat în război.

După câteva ore de la anunț, trenul a dispărut. Niciunul dintre cei 250 de copii nu au mai fost văzuți niciodată. Am avut 250 de familii care așteptau pe strada Liverpool în acea zi, dar în zadar. Dacă trenul ar fi plecat cu o zi mai devreme, ar fi reușit. Nu am mai auzit nimic despre acei copii niciodată. E un sentiment îngrozitor.

Peste 15.000 de copii cehi au fost omorâți.

Nicholas nu a uitat niciodată imaginea copiilor epuizați ce coborau în gara din Londra. Purtau la gât etichete cu numele lor și unul câte unul, erau luați de familiile adoptive care le ofereau o nouă casă, protejându-i de iminentul genocid din Cehoslovacia.

Winton, cel care le-a dat acestor copii darul vieții, îi privea supravegându-i de la distanță.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vera Gissing, unul dintre copiii salvați de Winton, a scris biografia acestuia și scriptul filmului Power of Humanity – Puterea Umanității. Vera Gissing a declarat că Winton a salvat o mare partea dintre copiii evrei din generația ei. Foartea puțini au fost aceia care și-am mai întâlnit vreodată părinții. Majoritatea au murit în lagăre de concentrare: ”Și noi am fi murit alături de ei…”.

În septembrie 2001, Nicholas Winton a fost invitatul de onoare de la lansarea filmului în Praga. Acesta a fost invitat la cină de către președintele ceh, Vaclav Havel. Peste 250 de oameni dintre cei 664, câți a salvat, au fost prezenți la eveniment. Biografia lui Nicholas Winton și Generația Salvată, scrisă de Muriel Emmanuel și Vera Gissing, a fost publicată în noiembrie 2001.

Winton insistă că el nu a făcut nimic special zicând ”eu doar am văzut ceea ce se petrecea și am făcut tot ce am putut ca să ajut”. Cu toate astea, Vera Gissing spune: ”Îi datorez viața mea, a copiilor mei și a nepoților mei. Am fost norocoasă să pot pleca din țară și momentul în care am avut șansa de a-i mulțumi lui Nicky pentru ceea ce a făcut, a fost cel mai prețios moment din viața mea”.

Nicholas Winton locuiește acum în Maidenhead, Marea Britanie. I s-a acordat titlul de Membru al Imperiului Britanic (MBE), în anul 1983.

winton_nicholas

În Cehoslovacia, i s-a acordat titlul de ”Libertate pentru Orașul Praga” și pe 28 octombrie 1998, președintele Republicii Cehe, i-a acordat titlul de T.G. Marsaryk în marea ceremonie de la Castelul Hradcany.

În 31 decembrie 2002, i s-a oferit rangul de cavaler. În 9 octombrie 2007, i s-a oferit cea mai înaltă decorație militară a Republicii Cehe, Crucea Primei Clase, iar ministrul de externe Karel Schwarzenberg a oferit suport inițiativei studenților care au colectat peste 32.000 de semnături într-o petiție, pentru ca lui Nicholas să i se ofere premiul Nobil pentru Pace pentru salvarea copiilor din Cehoslovacia.

nicholas winton eroul copiilor

Aceasta este pe scurt povestea eroului copiilor din Cehoslovacia, un om cu inimă de aur care a fost binecuvântat de Dumnezeu cu ani mulți și fericiți pentru că a ales să lupte, să nu fie indiferent și să salveze atâtea suflete.

Distribuie și tu povestea lui Winton ca să afle cât mai multă lume despre acesta. Nu a primit premiul Nobel pentru Pace, deși ar fi meritat, dar faptul că povestea lui ajunge la cât mai mulți oameni, inspirându-i la a face bine, la a iubi necondiționat, este probabil un premiu la fel de important 🙂

Vă las în compania unui vide de aproape 2 minute, foarte emoționant 🙂

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i un share :)