Recent am început demersurile pentru accesarea unor fonduri europene pentru o afacere cu lavandă. Pentru că sunt numeroase avantaje fiscale și pentru că se reduc costurile la înființare am ales forma juridică de SRL-D.

SRL-D este practic tot un SRL doar că se acordă câteva avantaje fiscale, se pot accesa 10.000 de euro de la guvern, nu sunt costuri de înființare, dar pentru toate aceste avantaje ai niște obligațiuni pe care trebuie să le respecți în primii 3 ani.

Ajuns la registrul comerțului unde e o un haos specific instituțiilor publice, aflu abia a 2-a zi de la o funcționară care îmi citea de pe o hârtie printată că e o ordonanță de la guvern care nu permite înființarea de SRL-D pe o mulțime de grupe CAEN.

Activităţile excluse de normele europene pentru care nu se poate acorda ajutor de stat, conform art. 1 din Regulamentul (CE) nr. 1998/2006 privind aplicarea art. 87 si 88 din Tratat ajutoarelor de minimis, sunt următoarele…

Cu toate că scria negru pe alb că nu se poate acorda ajutor de stat, nu că nu este permisă înregistrarea SRL-D-ului și desfășurarea activităților în domeniul respectiv, nu am putut merge mai departe cu înregistrarea firmei.

Țin să precizez că există o listă de activități interzise care sunt tratate separat în regulamentul de înființare:

  1. intermedieri financiare şi asigurări
  2. tranzacţii imobiliare
  3. activităţi de jocuri de noroc şi pariuri,
  4. producţie sau comercializare de armament, muniţii, explozibili, tutun, alcool, substanţe aflate sub  control naţional, plante, substanţe şi preparate stupefiante şi psihotrope

Pe scurt, logic ar fi să nu primești ajutor de la stat da tânăr debutant în afaceri (SRL-D) dacă activitatea ta se regăsește printre următoarele, dar să ți se permită înregistrarea:

  1. activităţi de pescuit şi acvacultură, acoperite de Regulamentul Consiliului (CE) nr. 104/2000
  2. activităţi legate de producţia primară a produselor agricole (CAEN Rev. 2 – 011, 012, 013, 014, 015, 016, 017)
  3. ajutoarele destinate agenţilor economici care activează în sectorul carbonifer, (CAEN Rev.2 – 051, 052).

Mi se pare absurd că statul nu sprijină dezvoltarea sectoarelor de mai sus. Sunt curios să aflu care este logica. Eu nu am găsit-o.

Am scris articolul ca să-i avertizez pe cei care au de gând să îmi calce pe urme și să facă ce am făcut eu. Cel mai bine ar fi să mergi dinainte să te apuci de acte să vorbești cu cei de la Registrul Comerțului pentru că nu are rost să pierzi timpul cu acte dacă nu vei putea face înregistrarea firmei.

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i un share :)