Am citit astăzi într-o carte foarte interesantă de vânzări, Omul care aduce ploaia de bani, despre directorul unei școli în care învățau doar băieți.

Domnul respectiv era un foarte bun vânzător. Atunci când veneau părinți indeciși care nu știau dacă să își înscrie sau nu băiatul la școală, acesta le spunea următoarele:

După cum știți, la școala noastră vin  numai băieți. Diferența este că băieții noștri nu sunt distrași de la studiile lor, pentru că nu există fete în clase și în vestiare. Nu credeți că o mai mare concentrare asupra studiilor îi va ajuta să intre și să aibă rezultate bune la un colegiu de prestigiu?

Pentru o câteva minute am stat și am meditat la chestia asta. Oare să fie adevărat?!

Am pus mâna pe telefon și am trimis următorul SMS la câțiva prieteni:

Crezi că dacă nu ar mai exista școli mixte, ci separat pentru fete și pentru băieți, copiii ar învăța mai bine, nefiind distrași?

Răspunsurile au fost:

Nu neapărat. Poate ar fi o îmbunătățire. Dar e vorba de anturaj și atât băieții  cât și fetele fac anturaje proaste. Mai puțină democrație ar trebui. Acum și dacă zbiară profesorul și îl pune la colț pe elev e bai.

Nu. Ar deveni doar insociabili. Băieții ar fi și mai misogini decât sunt și fetele și mai înfumurate. Plus că ar deveni obsedați sexual(ce e interzis, e mai dorit).

50-50. Cine vrea să învețe, învață, iar cei cu fluturi în cap vor face tot timpul ce pot pentru a fi împotriva ”regimului”.

Acestea au fost răspunsurile și mulțumesc pentru ele 🙂

Sunt de acord cu toate părerile de mai sus. Oamenii trebuie să învețe să socializeze și să trăiască împreună. Din punctul meu de vedere, băiat fiind te poți folosi de prezența unei fete pentru a te motiva să înveți mai mult pentru a o impresiona 😀 Probabil că deja unii dintre voi murmură în gând zicând că sunt demodat.

Ideea e că la câtă debandadă e în școli, mai ales datorită faptului că autoritatea profesorului s-a devalorizat, e nevoie de o disciplină și regulamente suplimentare dar asta nu are legătură cu școlile mixte sau cele nemixte.

Un studiu efectuat pe o școală de băieți a scos la iveală niște rezultate îngrijorătoare aș spune. Majoritatea adulților ce au studiat la o astfel de școală, au probleme de integrare în cuplu. Până la 40 de ani sunt depresivi și divorțați. Care o fi motivul? Habar nu am.

Posibil să nu se mai simtă confortabil alături de o femeie după atâția ani în care au avut doar companie masculină. Nu s-a amintit nimic despre homosexualitate în studiu.

Paradoxal este faptul că femeile care au învățat la școli doar de fete, nu au nici un fel de problemă. Asta chiar nu îmi pot explica. Nu zic că studiul ar fi 100% real sau plauzibil.

Părerea mea e că o școală trebuie să fie un mediu în care să domnească respectul față de profesori și elevii să se respecte între ei, chiar dacă vorbim de alte nivele ale respectului. Problema e că lipsește decența și democrația li se suie la cap. Ajung să creadă că e dreptul lor să nu mai învețe, mai ales că Învățământul oarecum și încurajează asta, micșorând numărul de clase obligatorii de la 12 la 10 în condițiile în care se face carte cu greu.

Cu toate astea, e corect ce s-a spus într-unul dintre răspunsuri. Cel care vrea să învețe, învață, una dintre responsabilitățile părinților și al profesorilor este să încurajeze educația copilului iar a învăța la o școală mixtă consider că este mult mai benefic.

scoli mixte baieti

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i un share :)