După ce am studiat cele 6 nevoi fundamentale ale omului am ajuns la concluzia că se pot construi câteva teste pentru a verifica nivelul de satisfacție pe care îl avem în toate ariile vieții noastre, în funcție de alegerile pe care le facem.

Astfel am decis (din nevoie și interes personal) să aprofundez domeniul în ideea de a personaliza principiile celor 6 nevoi fundamentale într-un test de cuplu care să-i ajute pe parteneri să determine stadiul în care se află cu relația, nivelul de satisfacție a partenerilor și perspectivele de viitor.

Te rog să privești modelul testului și apoi voi continua cu explicația și funcționarea acestuia.

testul satisfactiilor in cuplu

După cum se poate vedea testul are 3 coloane libere în care vom completa informațiile noastre. În prima coloană vei observa cele 6 nevoi fundamentale ale omului, una sub alta, pe rânduri diferite. Înainte de a continua, îți recomand să citești articolul pe care l-am scris despre cele 6 nevoi fundamentale ale omului ca să înțelegi și mai bine termenii cu care vom lucra mai departe. Dă-i și partenerului / partenerei să citească pentru că amândoi veți face testul simultan.

Testul se referă la 3 perioade temporale ale relației voastre și anume:

1. Momentul în care ați ales amândoi să fiți împreună / să vă logodiți / să vă căsătoriți. Vă veți referi la unul dintre aceste 3 momente din trecut în funcție de stadiul în care sunteți: dacă ești deja căsătorit te vei referi alături de partener, la momentul în care ați decis amândoi să faceți pasul acesta; dacă ești într-o relație fără angajamente, te vei referi la momentul în care ați decis să fiți împreună.

2. Momentul prezent al relației voastre.

3. Viitorul relației voastre.

Acum este partea cea mai provocatoare așa că te rog să fii atent(ă). Dacă ai citit articolul despre nevoile fundamentale, ai înțeles deja că tot ceea ce facem în viața noastră, facem cu scopul de a ne satisface cele 6 nevoi fundamentale.

Cu alte cuvinte, atunci când ai ales să intri într-o relație cu el/ea ai făcut-o pentru că îți aduce câteva beneficii adică îți satisfăcea cât mai multe dacă nu toate cele 6 nevoi fundamentale.

Veți începe prin a completa prima coloană, cea cu începutul relației și vă veți pune întrebări de forma:

1. SIGURANȚA: În ce fel am simțit siguranță atunci când am ales să intru în relația cu el/ea?

Notă: Siguranța se referă la o mulțime de aspecte: financiar, securitate fizică, faptul că are o casă, fidelitate, are cuvânt puternic de spus, își respectă angajamentele, te respectă. Cu alte cuvinte e vorba despre siguranța că vei obține plăcere și vei evita suferință. Astfel vei completa în căsuța ”Siguranță”, toate acele motive care ți-au stârnit siguranță în momentul în care ai ales să intri în relație, adică la ”Începutul Relației”.

2. VARIETATE – EXPLORARE: Ai avut parte de explorare, noutate, diversitate, ”nebunie”, schimbări, surprize bune, stimulente, senzații noi, aventuri atunci când ai ales să spui ”DA”? Ce lucruri te-au surprins și ți-au plăcut la el/ea?

3. IMPORTANȚĂ – APRECIERE: În ce mod te făcea să te simți unic, special, important și dorit? Cum și cât de des își arăta aprecierea? Ce făcea ca să te simți unic, special, apreciat?

4. IUBIRE – CONECTARE: Cât de puternică a fost conexiunea dintre voi? Cum v-ați arătat afecțiunea? Aveai parte de tandrețe, îmbrățișări, afecțiune cât ți-ai dorit? Ai avut pasiune neconsumată? Cum era sexul și cât de satisfăcut erai de acesta? Ați avut cine romantice în doi? Ai avut parte de romantism? Ce și câte dovezi că te iubea îți aducea?

5. CREȘTERE – DEZVOLTARE: Ai simțit că evoluezi în relație? Simțeai că îți stimulează creșterea potențialului tău? Scoatea ce e mai bun din tine? Îți întărea încrederea în tine? Te trata ca pe egalul lui / ei? Aveați activități care să vă stimuleze reciproc intelectual, pe plan profesional, personal etc.?

6. CONTRIBUȚIE – SUFLET: Ai simțit satisfacție sufletească și împlinire atunci când îi făceai un bine, când îl serveai și îi ofereai necondiționat totul? Era reciprocă treaba asta? În ce moduri avea parte de satisfacție sufletească din cauza relației? Ați avut chiar activități caritabile sau obișnuiați să donați nevoiașilor? Te încuraja să îți găsești echilibrul spiritual?

Multe întrebări pot deriva din aceste 6 nevoi fundamentale și fiecare dintre noi poate veni cu propriile idei pentru că avem experiențe diferite și percepem nevoile aceastea în moduri diferite. Fiecare are un alt fel de așteptare când vine vorba de fiecare nevoie în parte. Tocmai din acest motiv îți recomand să folosești întrebările mele ca pe un ghid și să îți găsești propriile întrebări sau să mai adaugi și de la tine.

Va trebui să continui completarea tuturor coloanelor. Astfel vei putea găsi motivele pentru care ai început relația, pentru care încă ești în relație și pentru care vei continua să fii sau nu în relație.

O relație ideală va avea toate coloanele completate cât mai bogat iar una defectuoasă va fi descrisă de un tabel sărăcăcios și puține motive.

Testul poate fi descărcat aici și după cum am spus mai sus, va trebui efectuat de ambii parteneri simultan și independent. Durează circa 15-20 de minute și este o metodă excelentă de a estima evoluția relației și viitorul acesteia. Bazându-ne exact pe cei 6 indici ai satisfacției, adică a fericirii în esență, putem face un pronostic și să vedem dacă are sens sau nu are sens să mai continuăm o relație. Deasemenea putem observa ce anume ne ține încă în relație și care sunt cele mai importante nevoi pentru fiecare dintre noi.

Nu suntem echilibrați 100%. Ba chiar din contră, majoritatea oamenilor e dezechilibrată. Probabil că ne căutăm parteneri care să devină complementarii noștri. Vă invit să faceți testul și să vă descoperiți pe voi în raport cu relația pe care o aveți.

În final veți putea confrunta tabelul partenerului și împreună veți putea găsi soluții la nevoile nesatisfăcute ale celuilalt. Vă doresc mult succes și înțelepciune în găsirea echilibrului și al fericirii în cuplu.

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i un share :)