Solul pe care se va face cultura de lavandă este extrem de important pentru a asigura atât cantitatea cât și calitatea recoltei de lavandă.

Am făcut niște cercetări din mai multe surse locale cât și internaționale pentru a depista cât mai multe elemente cheie care trebuie respectate atunci când te decizi să cumperi un teren sau să îl pregătești pentru a face o cultură de lavandă.

Pentru că și eu fac parte din categoria celor care urmează să cumpere un astfel de teren, voi prezenta toate concluziile pe care le-am tras în urma cercetărilor făcute.

Fără îndoială, cele mai importante 2 aspecte pentru cultura de lavandă sunt umiditatea solului și lumina.

Este foarte important ca terenul să nu țină apă. Lavanda este iubitoare de teren înclinat, fiind o plantă montană, iar la deal sau munte nu există probleme cu formarea de bălți sau inundații.

Cea mai mare problemă care duce la moartea plantei este putrezirea rădăcinii, cauzată de umiditate și de solul umed.

Lavandei îi plac solurile lutoase și ușor nisipoase cu un pH într 6 și 8. În Franța, lavanda crește natural pe soluri calcaroase și pietroase.

Pentru soluri mai grele sau mai mult pe bază de argilă, se recomandă creșterea de lavandă pe movile sau paturi ridicate și să includă amestecarea cu pietriș. Terenul foarte argilos poate fi amestecat cu var pentru a i se crește ph-ul și pentru a-l face mai sfărâmicios. Este nevoie totuși de câteva referințe pentru a verifica aceste aspecte, eu personal nu am plantat încă (ianuarie 2014) și cu siguranță voi face asta înainte să fac modificări importante la sol.

Cu cât terenul este mai sărăcăcios cu atât concentrația uleiului va fi mai mare.

Un teren alkalin, îndeosebi terenurile calcaroase, vor spori aroma și mirosul lavandei.

Gunoiul de grajd este foarte bun pentru plantă dar este recomandat ca să fie folosit gunoiul mai vechi, care a intrat deja în descompunere pentru că este mai slab ca aciditate și astfel este mai benefic. Este recomandat lavandei ca la plantare să-i adaugi o mână de gunoi amestecat cu pământ direct la rădăcină.

În primii 2 ani de cultură este important să asiguri suficientă apă plantei pentru a se dezvolta. Primii 2 ani sunt cruciali, până la formarea rădăcinilor adânci și a rezistenței în general a plantei, asta chiar dacă planta este extrem de rezistentă la secetă.

Voi reveni cu diverse completări pe măsură ce mă voi informa mai bine și deasemenea aștept cu plăcere orice părere pe care o ai referitor la subiectul acestui articol și anume tipurile de sol favorabile lavandei și metode de a îmbunătăți solul pentru o producție bună.

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i un share :)

7
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x