Solul pe care se va face cultura de lavandă este extrem de important pentru a asigura atât cantitatea cât și calitatea recoltei de lavandă.
Am făcut niște cercetări din mai multe surse locale cât și internaționale pentru a depista cât mai multe elemente cheie care trebuie respectate atunci când te decizi să cumperi un teren sau să îl pregătești pentru a face o cultură de lavandă.
Pentru că și eu fac parte din categoria celor care urmează să cumpere un astfel de teren, voi prezenta toate concluziile pe care le-am tras în urma cercetărilor făcute.
Fără îndoială, cele mai importante 2 aspecte pentru cultura de lavandă sunt umiditatea solului și lumina.
Este foarte important ca terenul să nu țină apă. Lavanda este iubitoare de teren înclinat, fiind o plantă montană, iar la deal sau munte nu există probleme cu formarea de bălți sau inundații.
Cea mai mare problemă care duce la moartea plantei este putrezirea rădăcinii, cauzată de umiditate și de solul umed.
Lavandei îi plac solurile lutoase și ușor nisipoase cu un pH într 6 și 8. În Franța, lavanda crește natural pe soluri calcaroase și pietroase.
Pentru soluri mai grele sau mai mult pe bază de argilă, se recomandă creșterea de lavandă pe movile sau paturi ridicate și să includă amestecarea cu pietriș. Terenul foarte argilos poate fi amestecat cu var pentru a i se crește ph-ul și pentru a-l face mai sfărâmicios. Este nevoie totuși de câteva referințe pentru a verifica aceste aspecte, eu personal nu am plantat încă (ianuarie 2014) și cu siguranță voi face asta înainte să fac modificări importante la sol.
Cu cât terenul este mai sărăcăcios cu atât concentrația uleiului va fi mai mare.
Un teren alkalin, îndeosebi terenurile calcaroase, vor spori aroma și mirosul lavandei.
Gunoiul de grajd este foarte bun pentru plantă dar este recomandat ca să fie folosit gunoiul mai vechi, care a intrat deja în descompunere pentru că este mai slab ca aciditate și astfel este mai benefic. Este recomandat lavandei ca la plantare să-i adaugi o mână de gunoi amestecat cu pământ direct la rădăcină.
În primii 2 ani de cultură este important să asiguri suficientă apă plantei pentru a se dezvolta. Primii 2 ani sunt cruciali, până la formarea rădăcinilor adânci și a rezistenței în general a plantei, asta chiar dacă planta este extrem de rezistentă la secetă.
Voi reveni cu diverse completări pe măsură ce mă voi informa mai bine și deasemenea aștept cu plăcere orice părere pe care o ai referitor la subiectul acestui articol și anume tipurile de sol favorabile lavandei și metode de a îmbunătăți solul pentru o producție bună.
Buna ziua. Sunt interesat sa aflu mai multe informatii despre aceasta cultura. Va rog sa imi lasati un nr de contact sau email. Preda Octavian, telefon 0746092542, email [email protected]
Bună ziua! Îmi cer scuze de întârziere. Notificările de la comentariile Facebook vin foarte greu. Articolul este preluat din câteva materiale scrise de cultivatorii de lavandă internaționali.
Buna ziua, as dori daca se poate sa ma ajutati cu cateva sfaturi suplimentare despre cultura de lavanda, in special legat de compozitia solului. Va rog contactati ma la adresa de e mail [email protected].
Cu stima,
Chirila Bogdan
Domnule Adrian Stefan,
sunt Maria Albu, am inceput de anul trecut o afacere cu lavanda, direct cu un ha de lavanda, adusa de afara. Inainte de acest pas m-am documentat enorm si am ajuns la concluzia ca nu exista suficienta transparenta la producatorii romani, dar, mai rau, exista si multa ignoranta. Cel mai rau e ca se face confuzie intre butasi (proveniti din ramurele sau marcote (mai rar), deci pe cale vegetativa), si puieti (proveniti din seminte, deci pe cale germinativa). Diferenta e uriasa: butasii dau plante ce tin 15-25 ani, iar puieti dau plante ce rezista 7-15 ani; uleiul obtinut (cantitate si calitate) e inferior la plantele obtinute din puieti (o spun specialistii – cititi: INFLUENŢA ORIGINII MATERIALULUI SĂDITOR ASUPRA PRODUCŢIEI LA LAVANDĂ (LAVANDULA ANGUSTIFOLIA MILL.) Musteaţă G., Brânzilă I., Roşca Nina, Baranova Natalia, Institutul de Genetică şi Fiziologie a Plantelor al AŞM).
De aceea, n-am mai avut incredere in cei care cred ca faci afacere cu lavanda peste noapte si am inceput cautarile si pe Net (in engleza si franceza), dar si pe teren (in Franta – cel mai mare producator mondial – si Bulgaria – al doilea producator de Lavanda din Europa si al treilea in lume).
Credeti-ma, inainte de a incepe cultivarea de lavanda, e necesara mai multa info decat spusele a doua-trei persoane. Butasii pe care eu i-am plantat aveau la livrare 40 cm, cu radacini de 8-10 cm!!! nu ca cei de pahar, de cativa centrimetri intraga planta!!!
Daca doriti butasi identici, pe care-i am in gradina proprie (jud. Alba) – max. pentru o jumatate de hectar de plantatie (pentru primavara 2015), ma puteti suna la 0751230580.
Cu apreciere pentru pasiunea dv. pentru lavanda,
M. Albu
Bună ziua. Şi noi suntem pasionaţi de lavandă, avem chiar şi o mini plantaţie, iar de curând am început să publicăm articole despre această plantă. Domnule Adrian Stepan, acest articol mi-a fost de mare ajutor pentru a scrie unul (bine documentat, sper) despre solul în care se plantează lavanda. Exact ca şi D-voastră, şi noi facem cercetări cu scopul de a ne extinde plantaţia, iar informaţiile aflate am vrea să le împărtăşim. Vă invit să-mi vizitaţi blogul şi să vă scrieţi părerile (fără milă, doar aşa ne putem perfecţiona). Vă mulţumesc. http://thepurplegold.com/2015/04/17/sol-plantare-cultura-lavanda/
buna ziua, va rog info privind aceasta cultura si la [email protected];
multumesc
Buna ziua, sunt interesat de cultura lavandei pentru uz culinar si pentru uz intern in general. Ce specii sunt recomandate pentru a produce un astfel de ulei? Va rog sa imi trimiteti informatii la [email protected]
1
5