tony robbins conditionarea neuroasociativa personal power 2

Astăzi în Personal Power 2 episodul #4 am învățat despre condiționarea neuroasociativă, soluția tuturor problemelor ce țin de inacțiune atunci când știm că trebuie să facem ceva, avem chiar nevoie urgentă, dar nu o facem.

Ca să schimbi ceva ce ai nevoie și pare extrem de dificil, și mai mult, să ai o schimbare de durată, trebuie să schimbi ceea ce înseamnă pentru tine acel proces.

Ex: dacă vrei să renunți la țigări, poate că ai gânduri de genul „dacă mă îngraș după ce mă las”. Astfel, în zadar vei mesteca trei pachete de gumă pe zi sau vei purta plasturi cu nicotină. Ceea ce trebuie să schimbi e modul în care vei această schimbare și să înțelegi, condiționându-te, că nu te vei îngrășa și chiar dacă o vei face, o să te apuci de un sport și astfel ești câștigat de două ori.

Există 3 pași prin care se produce condiționarea neuroasociativă cu succes:

  1. Conștientizează că schimbarea trebuie să fie făcută acum luând decizia în mod abrupt și clar. Dacă ești în punctul maxim de rezistență psihică și simți că explodezi, e perfect. Cu cât ești mai furios, cu atât ești mai hotărât și schimbarea o să fie mai de impact. Dacă nu ești nervos, poți căuta motive. Scrie motivele pentru care vrei să renunți la vechiul obicei și ce vei obține în urma renunțării.
  2. Întreruperea tiparelor comportamentale. Conștientizează momentele în care îți vine să te întorci la vechiul obicei. E doar o emoție pe care o simți. Întrerupe-te din acele gânduri! Fă ceva absurd. Ceva comic chiar. De ex: ține-te de nas și recită o poezie de copii sau ciupește-te. Fă ceva care să te scoată din acel tipar. Cu cât îl întrerupi mai des, cu atât tiparul va fi mai dificil de reluat și în cele din urmă va ceda.
  3. Condiționează-te să obții o nouă asociere cu schimbarea ta. Gândește-te la ceva energizant, motivant. Adu-ți aminte de motivele pentru care faci ceea ce faci. Gândește-te la cât de mult ai progresat și la câte chestii beton vei putea obține de acum încolo. Gândește-te la oamenii pe care-i vei inspira prin decizia ta. Găsește singur toate motivele și FII FIDEL deciziei pe care ai luat-o!

Trăiește cu pasiune!

Vezi toate episoadele din Personal Power

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i un share :)