tony robbins personal power template preluarea controlului primul pas

Astăzi am ajuns la episodul #3 din Personal Power 2, programul lui Tony Robbins. Condiționarea neuro-asociativă îmi dă puține bătăi de cap. E mult de instrospecție la mijloc, dar cu întrebările potrivite poți găsi multe răspunsuri.

  1. Condiționarea neuro-asociativă e ceea ce determină dacă vei acționa pentru obținerea unui obiectiv sau nu, în funcție de ceea ce ai asociat emoțional, nu rațional, cu acesta. De ex: chiar dacă rațional îți dorești o afacere și știi toate avantajele uneia, e posibil să asociezi emoțional prea multă durere cu aceasta. Poate că ți-e frică de eșec, de respingerea celorlalți, de taxe, de guvern, de a avea angajați și de a nu-ți permite să plătești salariile lunar etc.
  2. Gândirea pozitivă nu e suficientă. E un plus, dar nu e suficientă pentru că nu schimbă asocierile pe care le faci deja și care îți consumă din energie, iar curând vei rămâne fără. Trebuie să schimbi felul în care răspunzi la stimulii mediului. Condiționarea minții că unele lucruri pe care le crezi sunt pur și simplu rahaturi care te trag în jos e cheia durabilității.
  3. Fiecare acțiune, oricât de mică e, are un efect asupra vieții. La fel și fiecare gând. Destinul înseamnă destinație. Ne alegem singuri destinul prin alegerile pe care le face zilnic. Momentul de a decide cum vor arăta următorii 20 de ani și de a începe munca la aceștia este acum!
  4. Întreabă-te și ce asociezi cu munca pe care o faci acum? Te duce unde dorești? Te simți împlinit?
  5. Creierul face asocieri continuu. Așa funcționează el. Acum trebuie să devenim responsabili de tipul asocierilor pe care le face pentru a putea fi mereu în controlul emoțiilor noastre și de a putea face tot ce ne propunem fără ca să ne auto-sabotăm.

Două exemple de condiționări neuro-asociative negative:

1. Fumatul

De ce fumează oamenii? Pur și simplu pentru că au fost învățați să asocieze multă plăcere fumatului. Dacă ești fumător probabil că îți amintești prima oară când ai fumat. Când ai tras fumul în plămâni, te-ai înecat, ai început să tușești și poate chiar ai amețit/vomitat, ai trăit niște senzații  plăcute și ai sărit în sus de entuziasm? NU! Dar ai fost condiționat să faci asta pentru că ai asociat fumatul cu a fi plăcut, independent, sexy, puternic, acceptat, relaxare sau mai știu eu ce.

2. Piloții kamikaze

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, într-un act de disperare conducerea armatei japoneze a decis ca piloții de avioane, pentru a avea un impact cât mai devastator și sigur asupra inamicului, să intre cu tot cu avion în navele inamice. Piloții au fost condiționați să creadă că dacă mor pentru țară își vor onora familia și țara, după care vor ajunge într-un loc unde e mult mai bine decât aici, un loc plin de plăceri.

Trăiește cu pasiune!

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i un share :)