tony robbins personal power valorile si convingerile

Am ajuns la ziua #7 din Personal Power cu Tony Robbins. Astăzi am învățat despre valori și despre convingerile pe care le avem despre acestea. Iată notițele de astăzi:

1. Valorile noastre ne ghidează concentrarea de zi cu zi. E vorba de lucrurile pe care ne concentrăm, pe lucrurile pe care dorim să le obținem. Atenția noastră este direcționată în funcție de importanța fiecărei valori în parte.

2. Dacă cunoști valorile unui om, îi cunoști și direcția de bază pe care o va avea în viață.

3. Creierul are o ierarhie a plăcerilor pe care vrea să le obțină, cât și a durerilor pe care face tot posibilul să le evite. Știi vorba aceea „când ai două rele dintre care trebuie să alegi una, vei alege răul cel mai mic”? E adevărată. Creierul face asta automat. E valabil atât pentru plăceri, cât și pentru dureri.

4. Pot exista conflicte dacă valorile nu sunt complementare. De ex: Cineva are ca valoare succesul profesional și pe cealaltă parte, „durerea” e reprezentată de frica de a fi respins. Omul acesta trăiește un conflict. Cum este posibil ca un om să aibă succes fără ca să experimenteze respingerea? Cum ar putea atinge succesul dacă mereu trăiește cu frica asta?

5. Cum determini valorile tale? Întreabă-te „Ce este cel mai important pentru mine?”. Această întrebare trebuie pusă cât mai des. Valorile se pot schimba în timp și nu vrei să fii blocat în aceleași acțiuni pentru niște valori din trecut.

Important: Familia, Cariera, Banii etc., nu sunt valori ci METODELE prin care vei atinge și te vei putea bucura de valorile tale. De exemplu, mașina poate reprezenta pentru tine libertatea. La fel și banii. Întreabă-te și ce reprezintă toate lucrurile pe care pui preț cu adevărat în viață.

6. „Care sunt emoțiile pentru care aș face orice ca să le evit?” – creierul funcționează și în sens invers. Dacă valorile sunt motivele pentru care caută plăcerea, emoțiile negative sunt motivele pentru care creierul evită durerea. Ce emoții eviți cu orice preț?!

7. Dacă afli care sunt valorile tale, descoperi pe ce se concentrează creierul ca să obțină și să evite în permanență.

8. Valorile provin din plăcerea și durerea pe care le-ai experimentat până acum în viață. Valorile sunt afectate de țelurile noastre. Pe măsură ce le obținem vom dori și mai mult.

9. Dincolo de valori, oamenii au seturi de convingeri care le spun dacă își trăiesc sau nu valorile. De ex: „Valoarea mea este iubirea. Ca să mă simt iubită, soțul trebuie să îmi spună zilnic măcar o dată că mă iubește”. Cât timp aceste reguli nu sunt respectate, creierul caută în continuare ca să găsească soluții. Aceste convingeri ne pot sabota dacă sunt ștacheta este prea ridicată și niciodată nu vor putea fi îndeplinite condițiile astfel încât să ne putem trăi valorile.

10. Dacă te simți prea confortabil o să îți pierzi motivația.

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i un share :)