Habar nu am care e treaba cu tenisul, alte sporturi nu prea am practicat oricum, deci mă calific să-mi dau cu părerea în privința prestanței Simonei Halep care a reușit să pună pe jar întreaga România în finala de la Roland Garros. Era să uit, alerg din când în când dar cam atât. Oricum nu contează. O mulțime de ”neavizați” își dau cu părerea în chestiuni pe care nu le înțeleg așa că simțindu-mă mai avizat din simplul motiv că în subiectivitatea mea cred că am ceva mai multă dreptate, voi spune ce gândesc, cât mai sumar.

Totul a pornit de la o replică a lui Moise Guran la ce a spus Cristian Tudor Popescu referitor la prestația Simonei Halep.

Simona e o iluzie de schimbare a României.

Moise Guran spune că Simona Halep ne-a unit pe toți, pe noi românii, și ne-a făcut să ne simțim mândri că suntem români tocmai din cauză că ea își asumă românismul și nu a lăsat în spate o țară care după cum zic unii ”nu i-a oferit nimic”, având probabil zeci de ocazii de a pleca să facă performanță pe alte meleaguri. E adevărat că Simona nu va crea nici autostrăzi și nu va reduce corupția. Ea doar, îmi permit să zic, resucitează (că tot a folosit Guran verbul) acea glandă națională responsabilă cu optimismul, și atenție, optimismul proactiv.

Ce înseamnă asta? Românul se hrănește cu iluzia schimbării și cu optimismul unor vremuri mai bune de mai bine de 20 de ani. Cu toate că a început să crească numărul de tineri care luptă pentru a schimba sistemul în care trăiesc prin exemplul propriu și invitația la muncă, românul are un spirit ”crâșmar” și ”miștocar” foarte bine dezvoltat, extrem de nociv de altfel.

În pragmatismul său specific (uneori negru), Cristian Tudor Popescu are o foarte mare dreptate. Simona Help e o iluzie de schimbare a României și tocmai pentru că există proverbul ”cu o floare nu se face primăvară”.

Una e să îți crească optimismul, să te hrănești cu o informație pozitivă care să mai alunge din efectele propriilor noastre proaste alegeri și alta e să ne punem, mișcați fiind chiar de exemplul ei, să luptăm cu prostia, cu crâșmăreala și miștocăreala, cu bârfitul și analizele politice sifonate, și astfel să facem loc pentru activități nobile ca munca, învățatul unei meserii, lupta împotriva corupției și a furtului, devenind noi înșine modele de incoruptibilitate, exemple de muncă pentru cei din jur, de responsabilitate, de toleranță, de respect.

Simona e rezultatul unei mentalități de genul acesta dar nu reprezintă schimbarea pentru că poporul în trendul său are nevoie de o epurarea intelectuală puternică.

Oamenii sunt prostiți și tembelizați prin oribila mass-medie, fie că se manifestă prin TV sau prin internet, îmbrăcată în oribilele forme de can-can, acele coloraturi inestetice și puturoase, create cu scopul de a sfida orice norme de gândire și de a alimenta glanda responsabilă cu prostie din creierul uman, metaforic vorbind, evident.

Vine unul sărmanul și lasă un comentariu la articolul lui Guran despre reacția lui CTP:

Dragă domnule nenea Cristian Tudor Popescu. Nu neagă nimeni experiența dumneavoastră de viața, dar dați și generației noastre o șansă!

Asta demonstrează exact ce am scris mai sus. Păi ai tu nevoie de o șansă creată de Cristian Tudor Popescu sau îți faci tu o șansă prin muncă și instalarea unor valori care-s într-o antiteză cu softul instalat la români în general?

În concluzie, Simona e dacă vreți un ideal, o mostră a ceea ce o mentalitate sănătoasă poate construi. E un exemplu de urmat și nu de vorbit. Sunt sigur că suntem generația care are cel mai mare avânt înspre schimbarea pozitivă dar în același timp ne aflăm într-o luptă extrem de mare cu prostia și non-valoarea care ispitește și mai mult, infectează minți fragede și oameni vulnerabili. Mass-media este într-o pantă continuă, dispar adevărații formatori de opinie și se nasc devoratorii de trafic și audiență. Împotriva ăstora trebuie să luptăm.

Tăindu-le cordonul ombilical, se vor usca și vor crea spațiu pentru cei ce vor urma, pentru cei care vor renaște cu adevărat țara asta, adică noi. Noi cei orientați spre acțiune și muncă. Noi care luptăm și nu înghițim totul de-a gata.

simona-halep

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i un share :)