Am auzit foarte mulți oameni care vorbesc despre potențialul turistic al Lipovei. Toată lumea se leagă, pe bune dreptate, de condiția infrastructurii, de drumurile sparte și rușinoase ca primă problemă în dezvoltarea turismului.

Hai să presupunem că se rezolvă drumurile cumva și următorul pas ar fi turismul. Aș vrea să îmi spuneți ce vedeți voi prin turism în Lipova că mie zău îmi e puțin greu să văd o panoramă turistică reală în condițiile în care vorbim de:

  • Bazarul Turcesc unde găsești 2 birturi, câteva magazine și o sală de sport toate ocupând spațiul fără să aducă o valoare culturală, că doar asta caută turiștii.
  • Muzeul, casa memorială a lui Sever Bocu, care din punctul meu de vedere nu dă impresia că ar vrea să primească vizitatori din cauza lipsei elementelor de marketing care să invite efectiv oamenii să intre și are nevoie de niște investiții în imagine (se poate lucra aici, chiar pot oferi sugestii gratuite și valoroase)
  • Băile Lipova – calitatea apei din bazin (din câte am auzit că nu m-am scăldat pe acolo) este mediocră căci ”atunci când am ieșit și m-am uscat mi s-a făcut părul ca sârma” + prețul destul de mare la bilet (am auzit mai mulți zicând asta). Despre construcțiile de unde se poate recolta apa iarăși nu pot da o notă bună. Izvorul al doilea din spate (unde e apă mai bună) e de-a dreptul insalubru și complet inaccesibil pentru turiști.
  • Cetatea. Păi cetatea ar putea fi vârful de lance al turismului lipovan. Sunt sigur că aveți și voi sugestii sau ați auzit tot felul de idei. Știu că există ceva proiecte pentru salvarea și reconstrucția ei – dar parcă aud asta de ce ceva ani buni. Printre idei se numără echitație, un perete pentru cățărători, explorarea pădurilor alături de un ghid (excursie la vf. Highiș de exemplu), iar după reabilitare să se poată urca în cel mai înalt punct al cetății pentru panoramă (se poate monta și un telescop cu bani) și de ce nu la un moment dat să se facă un restaurant frumos și o cabană acolo sus. Ar fi minunat.
  • Am auzit și ideea de turism de studiu al arhitecturii unor clădiri unicat.

Sunt sigur că există o mulțime de obiective ce pot fi vizitate. Personal consider că o administrație eficientă ar putea exploata toate obiectivele turistice, investind în primul rând în proiecte europene care să le valorifice și mai apoi să se ocupe de marketing și crearea de pachete turistice.

Dacă spre exemplu ar fi recondiționat hotelul din Lipova, ar veni turiști pe care i-am caza acolo și într-o săptămână aceștia ar putea face turul orașului: o zi la crucea lui Bocu, alta la muzeu și biserici, alta la cetate, alta la băi și așa mai departe. În tot acest timp turiștii toarnă bani aici în oraș: mănâncă la restaurante, cumpără din magazine, cumpără bilete la muzeu, suveniruri etc.

Din câștigurile realizate de primărie s-ar putea reinvesti și crea spre exemplu noi locuințe accesibile, mai ieftine, tot pentru cei din Lipova. Eu susțin ideea că dacă se exploatează valoarea unei comunități în scop economic, societatea care găzduiește acea valoare trebuie să aibă și ea un câștig economic pentru că valorile astea toate nu sunt ale Primăriei, nici ale Statului în abstractul său. Sunt ale societății, ale oamenilor.

O echipă competentă și cu adevărat interesată să ofere oamenilor valoare, va lupta la sânge și va face tot posibilul ca să reușească iar în final va primi sprijinul și admirația cetățenilor.

Nu mă mai întind cu vorba. Spuneți-mi acum ideile voastre referitoare la obiective turistice și dezvoltarea acestora astfel încât să putem valorifica ceea ce există acum în Lipova.

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i un share :)