veganism-vegan-adrian-stepan

Sunt vegan din luna martie 2015 și vegetarian din 23 martie 2012. Am mai scris despre concluziile pe care le-am tras în urma stilului de viață vegetarian dar despre ce veganism, nu.

Recent am urmărit din nou video-ul lui Gary Yourofsky pe care vi l-am atașat mai jos și din nou mi-am pus multe semne de întrebare referitor la stilul de viață pe care majoritatea lumii îl are.

Dacă vrei să urmărești video-ul acum, foarte bine. Durează o oră și 10 minute. Dacă nu, îl poți urmări după ce termini de citit articolul, pentru că astfel îți va veni ca o mănușă introducerea pe care ți-o fac eu aici.

În anul 2012 au murit 56 de milioane de oameni la nivel mondial. Statisticile au arătat că dintre aceste 56 de milioane, 17.5 de milioane de decese au fost cauzate de boli de inimă, dintre care 6.7 milioane au fost decese cauzate de infarct.

Bolile de inimă reprezintă cauza #1 de decese la nivel mondial!

Ca să îți faci o idee, tot în 2012, la nivel global au murit:

  • 1.3 milioane în accidente de mașină
  • 1.5 milioane din cauza HIV/SIDA
  • 1.5 milioane din cauza diabetului (vezi și părerea lui Jamie Oliver despre consumul de zahăr)
  • 3.1 milioane de boli pulmonare cronice

Cifrele sunt tragice și cu atât mai tragic e faptul că foarte multe boli și suferință pot fi evitate ușor prin nutriție și sport, dar nu se vrea asta!

Toată lumea are în familie sau cunoaște pe cineva care are probleme cu colesterolul. Mai grav e că s-a dezvoltat în timp o mentalitate conform căreia e normal ca la 40-50 de ani să începi să ai probleme cu colesterolul sau după ce te căsătorești, pe la 30 de ani, să începi să te îngrași pentru că ”asta e viața”.

PROSTII!

Sunt doar prostii pe care societatea ți le vinde. Nu există vârstă pentru a face sport și asta a demonstrat-o Moșion Gheorghe, care la 81 de ani a alergat primul maraton!

Nu există o vârstă optimă la care să începi să te îngrași pentru că îmbătrânești și asta e! Mai mult, nu e o normalitate sau un fapt obișnuit, de nealterat, că 17.5 milioane de oameni, mulți fiind rude de-ale noastre, să moară anual din cauza bolilor de inimă. Dacă vei fi și tu unul dintre aceștia?!

E veganismul calea?

Nu o să răspund cu DA sau cu NU, dar vreau să te întreb asta: dacă majoritatea bolilor de inimă sunt cauzate de colesterolul ridicat care se depune pe vene, de ce consumăm singurele surse de colesterol de pe planetă, carne, ouă și lapte?

Înainte să uit, dacă și tu cauți suplimenți alimentari naturali ca să îți îmbunătățești sistemul imunitar, eu de aici îmi cumpăr și sunt foarte mulțumit.

De ce accepți să ți se vândă pastile care să îți țină colesterolul la un nivel acceptabil ca să nu dai ortul popii în orice clipă, când poți scăpa odată și pentru totdeauna de problemele cauzate de colesterol și implicit să eviți multe boli de inimă, eliminând sursele de colesterol?

Urmărind video-ul vei înțelege (prin demonstrații științifice) de ce omul nu este omnivor așa cum toată lumea știe, ci erbivor.

E adevărat că a fi vegan sau vegetarian presupune o disciplină mai mare, chiar dacă nu neapărat costuri mai mari. Va trebui să înveți lucruri noi, rețete noi. Ca orice început, nu va fi ușor pentru că mintea e programată să ceară cu ce a fost obișnuită.

De când am devenit vegan am fost obligat să fiu mai disciplinat și să investesc în sănătatea/nutriția mea cum nu am mai făcut-o niciodată, dar rezultatele se văd. Mai mult, una dintre motivațiile mele e că astfel cumpăr timp și o viață de calitate!

Fiind mai responsabil în ceea ce privește numărul caloriilor, am reușit să slăbesc 15 kg, o problemă cu care m-am confruntat câțiva ani buni în care am fost supraponderal, îndreptându-mă spre obezitate.

Vreau să închei articolul cu o descoperire recentă. Am vizitat mănăstirea din Oravița de curând și am avut șansa să discut cu o călugăriță care mi-a spus că toți cei din ordinul monahal (călugări) sunt vegetarieni. Am fost foarte surprins când mi-a spus și motivul:

Nu mâncăm carne pentru că așa putem să avem o conexiune mai bună cu divinitatea. Avem mintea mai clară.

Poate că nu e atât de relevant pentru tine ce mi-a spus călugărița dar personal am avut parte de multe schimbări de când am devenit vegetarian/vegan, atât pe plan fizic, cât și pe plan spiritual, oricât de ciudat ar fi.

Începi să vezi lumea cu alți ochi când devii vegan!

Empatizezi altfel cu animalele și oamenii. Devii mai echilibrat, mai relaxat, mai ușor (asta a fost una dintre primele chestii pe care le-am simțit încă din primele săptămâni) și mai sănătos! Unele lucruri chiar trebuie testate ca să le crezi. Probabil că-ți vine greu a crede, probabil că ai senzația că vreau să-ți bag ceva pe gât. Chiar vreau! Vreau să fii mai sănătos!

Acum te las să te întorci la video. Sper să-l urmărești și să revii cu un comentariu după.

Din nou, lasă informațiile să treacă prin filtrul rațiunii tale. Judecă tot ceea ce citești. Nu lua nimic de-a gata. Cu toate astea, încearcă să fii cât mai deschis la idei care e posibil să te intrige și să-ți creeze disconfort.

Multă sănătate îți doresc!

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i un share :)