“Viața e prea scurtă pentru a alege siguranța. Nimeni nu scapă viu din viața.”

Am afișat acest scurt citat pe biroul meu acum câteva luni iar astăzi mi-am adus aminte de echipa de 4 studenți români care la 1910 au decis să plece într-o expediție în jurul lumii în opinci. Aveau pe vremea aceea 19 ani fiecare și au dorit să-și riște viețile pentru a trăi aventura vieții lor și pentru a scrie istorie împreună.
S-au antrenat intens pentru acest eveniment. Mergeau chiar și 45 de km pe zi, plus antrenamente de forță și gimnastică.

În aprilie 1910 pornesc din București și în 1923 doar unul dintre ei reușește să termine traseul, restul pierind rând pe rând din accidente sau boală.

ocolul-pamantului-in-opinci

 

Sună tragic aceasta poveste chiar și așa înfundată în negura timpului de cei 100 de ani scurși de atunci.

Personal o văd ca pe o poveste plină de motivație și inspirație. Astăzi avem infinit mai multe resurse decât acum 100 de ani și totuși suntem cu mult mai limitați decât atunci, ascunzându-ne confortabil în spatele tuturor posibilităților noastre.

În 1910 nici măcar nu era descoperită penicilina. Se putea muri dintr-o banală infecție care astăzi e tratabilă în zeci dacă nu sute de moduri. Observ cu stupoare chiar și în viața mea, că pe măsură ce am mai multe resurse ca să fac ceva, cu atât amân mai mult pentru că am certitudinea că aș putea să fac oricând acel ceva.

Pe măsură ce avem acces la mai multă informație și cultură cu atât mai mult ne imunizăm împotriva lor. Ne ascundem confortabil în casele noastre, în fața TV-ului care ne încurajează și mai mult să fim simpli consumatori care să alimenteze sute de industrii care ne vor banii.

Trăim vremea în care tehnologia devine tot mai complexă și viteza de acces la informație este tot mai mare. Avem practic tot ce avem nevoie și mult peste.

Cu toate astea, alegem să trăim vieți mediocre pline de regrete în loc să scoatem tot ce e mai bun din noi pentru a dărui, pentru a ajuta, pentru a descoperi mai mult, pentru a crește la maxim!

Alegem siguranța de frică când cea mai mare frică pe care ar trebui să o simțim este frica de frică.

Nu îți e teamă să trăiești o viață mediocră când toată bogăția din lume a fost creeată pentru tine? Nu îți e teamă că irosești, ba mai mult, pierzi tot ce ai putea avea?

Acestea sunt gândurile mele. Sper să rezonezi cu ele. Sper să găsești undeva în tine acea chemare pentru a fi mai bun și să simți cu adevărat acea foame de a descoperi și de a cunoaște.

Riscă! Câștigă! Trăiește!

citat stepanadrian viata e prea scurta pentru a alege siguranta

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i un share :)