În ultimii 14 ani România a pierdut 3 milioane de hectare de teren agricol adică o treime din totalul terenurilor arabile din întreaga țară! Am fost cumpărați de italieni, olandezi , francezi, danezi,englezi, unguri, libanezi, egipteni,nemți și norvegieni.

Unde se îndreaptă țara noastră? Imaginea de mai jos spune totul!

agricultura locala romania

 

Dacă acum sute de ani veneau invadatorii turci să-i linșeze pe români pentru a le lua pământurile, astăzi vin cohorte din toate țările Europei pentru că românii de foame își vând țara parcelă cu parcelă.

Acum 100 de ani românii își dădeau sângele pentru a-și apăra pământul. Acum își umplu buzunarele cu banii de hârtie igienică a Europei punând astfel cruce agriculturii românești! Odată cu pământul, și ce se produce pe el pleacă în străinătate.

S-a aprobat legea care permite oricărei persoane fizice din UE să cumpere cât teren vrea, cât o ține buzunarul. Neamțul e fericit și dă 5000 de euro pe hectar că la el în țară ar plăti și de 5 ori mai mult iar țăranul român visează să-și ia ”bemve” și să se mute la oraș.

Înstrăinarea României se face pe hârtie la notar. Cei care au udat cu propriul sânge ogoarele pe care au murit apărându-le, au fost dați uitării și zac azi în umbra crucilor pe pământuri deja străine.

Pentru pământul ăsta vezi numai cruci prin Rusia și Moldova…

Indiferența și foamea l-a făcut pe român să plece capul și să iscălească. Asta e diferența dintre veacuri: cândva curgeau râuri de sânge pentru pământurile astea iar azi curg râuri de cerneală.

Nu toți sunt așa! Pentru unii pământul românesc e sacru și se luptă!

Fermierul Ștefan Mihuț e afectat de incompetența Statului. Construirea autostradei de la Nădlac îi pune în pericol afacerea de familie pentru că nu va mai avea acces la terenurile sale, 120 de hectare. Ca să ajungă cu utilajele la teren trebuie să treacă peste autostradă. Dacă Statul nu construiește pasaje va fii forțat să se retragă.Nu este numai cazul său. Astfel sunt presați de conjunctură să vândă tot ce au străinilor care au invadat orașul cu oferte de cumpărare. Există un interes puternic la mijloc.

stefan-mihut

Fermierul Ștefan Mihuț

Ungurii au fost mai deștepți. La ei în țară, au interzis cumpărarea terenurilor de către companii și au permis doar persoanelor fizice care pot să facă dovada că sunt fermieri de profesie.

Gyorffy Balazs, președintele Camerei Agricole din Budapesta spune că România a făcut o greșeală permițând companiilor să cumpere pentru că nu pot fi urmărite. O companie poate fi vândută oricând, oricui și nimeni nu poate interzice asta. Odată cu vânzarea companiei, s-a dus și pământul.

Ungaria are o legislație mult mai puternică când vine vorba de protejarea pământurilor ceea ce ar trebui să facă orice stat. Ei oferă drept de veto comunităților locale și ei au ultimul cuvânt cu privire la aprobarea vânzării terenului.

În România totul e exact pe dos. Sunt înființate SRL-uri pe bandă rulantă cu administratori români. Aceia sunt doar mascote strategic amplasate pentru ca în final să apară cumpărătorul neamț sau italian care preia firma cu tot cu pământ și proprietăți. Ungurii sunt din nou cu un pas în fața noastră. Au modificat codul penal și cei care menajează astfel de tranzacții riscă 5 ani de pușcărie de la cumpărător și notar la vânzător.

Care sunt consecințele vânzării pământurilor din România? Vom ajunge să cumpărăm cereale, legume și tot ce se producea pe aceste terenuri de la cei cărora le-am vândut. În condițiile unor vremuri mai dificile în care nu ne vom putea permite nici să plătim pensii, va trebui să mai și cumpărăm cereale de la străini care vor umfla prețurile cum vor vrea.

România va fi suficient de înrobită ca să se supună la orice cerință!

Cum răspunde ungurul când îi vine cineva cu ofertă de cumpărare a pământului?

Nu mi-ați putea da atâția bani, cât să vreau să-mi vând pământul. Sunt lucruri care nu pot fi măsurate în bani. Pământul nu se poate înmulți, îl poți vinde o singură dată. Pământul nu-i pentru afaceri. Nu e o bijuterie sau un business. Pământul nu e investiție, e viața însăși. Cine își vinde pământul își vinde viața.

În Franța se vorbește că Raiul pe pământ în agricultură se localizează în România. Ei numesc România El Dorado și vin să cumpere cu mic cu mare cât timp mai au ce.

Laurențiu Baciu, președintele LAPAR (Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România) e îngrijorat și ne avertizează că ne paște un mare pericol. Până în 2050 spune că jumătate din terenurile agricole românești vor fi vândute!

Acesta mai spune că a fost convocat la un simpozion unde erau mai mulți francezi și toți puneau la cale cum să cumpere și să arendeze pământul românesc.

Ce vorbeau francezii la acel simpozion?

Să profităm acum de VIDUL legislativ din România, când terenurile sunt la prețurile la care sunt. Aș dori ca prima dată când vin în România să găsesc mai mulți fermieri francezi decât români.

Laurențiu Baciu președintele LAPAR

Laurențiu Baciu, președintele LAPAR

Ambasadorul Franței în România, Philippe Gustin, spune că ”Pământul Franței rămâne în Franța” și că la fel ca ungurii, Franța are o lege foarte bine pusă la punct. Doar 1% din tranzacțiile cu terenuri sunt vânzări către străini. Franța are un organism foarte bine pus la punct care intervine atunci când un francez vrea să vândă unui străin și se oferă să cumpere.

Philippe Gustin ambasador franta in romania

Ambasadorul Franței în România, Philippe Gustin

România nu poate? De fapt nu are interes!

Unul dintre fermierii francezi, Alfred Witmann, a venit să cumpere și să muncească pământul românesc prin 2000. Acesta dezvăluie adevăruri cutremurătoare, povestind despre începuturile afacerii, cum a luat în arendă 500 de hectare, le-a lucrat și mai apoi a început să le cumpere. A fost șocat de modul în care românii vindeau terenurile:

La început au vândut un hectar pentru a-și lua un televizor. Apoi dacă au vrut să-și renoveze casa au mai vândut un hectar. Românii nu au aceeași concepție ca noi în vest, unde pământul înseamnă un capital. E ceva ce păstrezi și nu vinzi niciodată! În România aveți o cu totul altă mentalitate.

Francezul Alfred Witmann a ajuns să dețină 5000 de hectare în prezent.

Situația nu e dramatică doar în cazul terenurilor agricole. Pădurile sunt la fel de vânate!

În Austria un hectar de pădure costă 10.000 de euro iar în Germania 20.000 de euro. În România un hectar de pădure se vinde pentru 1000-3000 de euro.

Cine ne-a cumpărat munții și pădurile?

  • americanii de la Universitatea Harvard – 35.000 de hectare
  • finlandezii de la Tornator – 15.000 de hectare
  • austriecii de la Schweighofer – 2 milioane de metri cubi de conifere / an
  • nemții de la Prokon – 43.000 de hectare

În total s-au vândut munți împăduriți de peste 500.000 de hectare adică cât suprafața județului Vaslui fără ca vreun guvernant să se gândească la consecințe!

Practic masa lemnoasă se vinde la sfert de preț și teritoriul se înstrăinează pentru totdeauna cu toate resursele, inclusiv cele ale subsolului.

Înstrăinarea teritoriilor nu ne afectează doar economic ci și militar! Ce se poate întâmpla într-o țară fracționată, vândută de către politicieni corupți și oameni fără minte? Nu trebuie să răspund eu aici pentru că știi și tu exact ce se poate întâmpla.

Liderul Partidului Verde din parlamentul austriac, Peter Pilz, spune:

E vorba numai despre bani și despre corupție. Dacă aș fi o companie internațională și ar trebui să aleg între a cumpăra teren și pădure în Austria sau a cumpăra în România, aș alege cu siguranță România, din cauza prețului și a guvernului! Voi aveți pădure ieftină și guvern ieftin.

romania-paduri-exploatare-lemn

Peter Pilz mai spune că nici un occidental nu ar fi îndrăznit să vină să cumpere cât vrea și să taie cât dorește în România dacă nu ar fi știut cât de neatenți suntem cu teritoriul nostru, cât de slabă și cât de  manipulabilă este legislația.

În Austria nimeni nu ar fi acceptat dezastrul ce se petrece în pădurile voastre!

Ceea ce fac aceste companii e să cumpere pădurile și să ia toată materia primă pe care să o ducă în străinătate unde va fi vândută la prețuri de peste 4 ori mai mari!

În timp ce 500.000 de hectare de pădure au fost vândute, alte peste 400.000 au fost tăiate complet pentru că Statul nu a oferit nici un ajutor oamenilor după retrocedările masive începute în 2005. Oamenii nu au făcut altceva decât să taie și să vândă!

tarani-romani-boi-plug-pamant-romanesc

Toate aceste materiale au fost preluate din documentarul România sub asediu al emisiunii În premieră cu Carmen Avram. Tot respectul Antena 3 și Carmen Avram pentru munca pe care ați depus-o și pentru lumina pe care o aduceți acestui popor! Sunt alături de voi în protestul pentru nemernicia care ne spurcă țara și ne periclitează viitorul!

Distribuie și tu acest articol pentru ca un număr cât mai mare de oameni să devină conștienți de jaful prin care această țară trece și de incompetența unui sistem care ne conduce spre dezastru!

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i un share :)