stepan-adrian-yin-yang-relatii-dezvoltare-personala-relatii

În ultimul timp am avut discuții cu mai multe fete/femei pe tema relațiilor, toate fiind mai mult sau mai puțin nemulțumite de actuala sau fostele relații.

Gândul pe care vreau să vi-l împărtășesc de la bun început e unul de solidaritate pentru ambele tabere. Nu voi lua apărarea bărbaților și nici a femeilor. Astfel enunț bucuros că:

Fiecare atrage ceea ce este!

Majoritatea nemulțumirilor provin din standarde prea sus puse raportate la dezvoltarea curentă a individului.

Pe de altă parte, unii nici nu se cunosc și emit niște pretenții care de cele mai multe ori nu sunt fidele realității și provin din programarea socială.

În principiu, dacă ai așteptări mari, ai și nemulțumiri mari.

Eu mai spun și că pentru a avea ceva, trebuie să devii magnet pentru acel ceva, să devii contextul pentru care acel ceva să apară. Înainte de a avea, trebuie să fii pentru că viața răspunde nu la dorință și nici la nevoie. Viața răspunde la meritocrație!

Băieți, fete – ceea ce aveți e ceea ce meritați pentru că sunteți ceea ce sunteți.

În ultimii 7 ani am sărit din relație în relație. Am petrecut foarte puțin timp singur, ca să pot să îmi analizez cu adevărat nevoile, timp în care să mă concentrez pe ceea ce îmi doresc.

Am trăit ceea ce se numește relație de codependență, o practică foarte uzuală pentru majoritatea oamenilor mediocri ce nu știu în ce direcție se îndreaptă și nici ce-și doresc de la relație.

De jumătate de an nu m-am mai aventurat și în consecință am avut ocazia să meditez la greșeli.

Am învățat multe din greșelile mele!

În codepedența asta, toată nefericirea se investește în relație, mai punem greutățile pe umerii partenerului, frustrările rămân și colcăie tot în interiorul relației, ambii se plafonează, apoi dispare atracția, dacă mai au ”ghinion” se mai și îngrașă și apar probleme cu banii din cauza lipsei de motivație pe plan profesional și…

Ahhhh… mă opresc pentru că pot enumera o groază de simptome. Probabil că le și recunoști pe unele.

Despre punctul de vedere corect al unui mascul.

Am observat că multe relații se deteriorează pentru că cei doi nu-și mai asumă rolurile de mascul și femelă, bărbat și femeie.

În atât de multe relații femeia e ”hămălită” și neapreciată, aproape transformându-se în capul familiei… totuși asta reprezintă o altă poveste și vreau să scurtez articolul cât mai mult.

Ideea e următoarea:

Pe măsură ce bărbatul e mai masculin, femeia e mai feminină și invers!

De aici se poate naște paradoxul: care începe să stimuleze pe care?! Eu zic ca fiecare să-și asume responsabilitatea individual.

Eu ca bărbat cred că e foarte important să îi ofer următoarele lucruri:

  • Atenție – o asculți când vorbește pentru că femeia are mai multe cuvinte de consumat decât bărbatul și își verbalizează mult emoțiile și sentimentele.
  • Siguranță – aici intră protecția fizică, socială, financiară. Chiar dacă de multe ori nu are nevoie de acestea, trebuie să știe că în spatele ei e mereu cineva dacă cumva va cădea. Legat de fizic – dacă crezi că a fi fit și sexy cu pătrățele e un mit, încearcă să faci contrariul. Chiar dacă uneori și ea spune că nu o deranjează burta ta, crede-mă, ar aprecia mult mai mult dacă ai avea un six pack în locul sacului de cartofi de pe burtă și amândoi ați fi mult mai câștigați. Financiar e aceeași poveste.
  • Atitudine hotărâtă – masculinitatea se referă și la capacitatea de a lua decizii pentru ceilalți, pentru familie, chiar și pentru femeie. Femeile iubesc bărbații care iau atitudine.
  • Satisfacție sexuală – e unul dintre pilonii pe care se bazează o relație. Atracția fizică e manifestul hormonilor: testosteron și estrogen. Ambele au efecte benefice asupra corpului și scăderea acestora pot duce la scăderea nivelului de energie, a masei musculare, creșterea cantității de grăsime etc. Am pățit nu numai o dată să dispară atracția sexuală și știu cât e de nasol – relația se duce pe râpă încet dar sigur, apar frustrări și neînțelegeri. Hai să renunțăm la ego și pudicitate – sexul e o nevoie cum e nevoia de hrană și de a bea apă. Încearcă să le ignori pe astea ca să vezi cum te simți. Pune-le pe locul potrivit și vei vedea diferența.

Apropos de sex, un cuplu din USA parcă, treceau prin niște dificultăți în relație și au decis să facă zilnic sex, orice ar fi. După un an relația lor mergea ”ca unsă” și se înțelegeau de minune.

Recent am făcut și un mic sondaj de opinie. Am întrebat 7 fete/femei cu vârsta între 23-35 de ani, care sunt cele mai importante 5 caracteristici pe care le caută la un bărbat.

Au răspuns așa (în ordinea frecvenței – unele atribute se mai includ și în altele):

Sincer, respectuos, inteligent, înțelept, îngrijit fizic, determinat, încrezător în propriile forțe, romantic, șarmant, cu simțul umorului, curajos, atent, spontan, manierat, devotat, cult, responsabil, matur, potent financiar, rafinat.

Lista poate continua și poate arăta complet diferit în funcție de experiența de viață, condițiile actuale etc., însă eu cred că fiecare om ce e într-o relație e dator să cunoască nevoile celuilalt și să facă parte din soluția acelor nevoi.

Unii ar spune simplu: secretul e iubirea, așa le vei putea rezolva pe toate. Probabil că așa e.

Nu vreau să vorbesc în necunoștință de cauză sau dacă nu sunt complet sigur pe ceea ce afirm – ce să-i faci, mai am de trăit și învățat (nu mă cred un guru după cum au spus-o unii de curând).

Sper că ți-a fost de folos articolul și dacă e așa, distribuie-l unui prieten sau chiar partenerului tău. Mie mi-ar fi prins bine acum câțiva ani dar toate la timpul lor, corect? 🙂

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i un share :)