sef-urla

Am avut în urmă cu ceva timp o dilemă în echipa mea de la GoodRead.ro. Unul dintre membrii echipei a făcut niște greșeli într-un articol publicat pe site.

Văzând greșelile, un alt coleg a lăsat un feedback scris, public, în grupul de pe Facebook în care comunicăm. Cu toate că a fost argumentat și bine intenționat, feedback-ul nu a fost tocmai bine primit pentru că… a fost public.

Cel care a greșit prefera să primească feedback-ul în privat.

Astfel, am identificat 2 grupuri: un grup minoritar care au afirmat că feedback-ul public e bun și constructiv, iar un altul – majoritar – care susținea că nu e bine să dai feedback negativ în public, arătând cu degetul înspre o persoană de față cu toată echipa, chiar dacă e vorba despre o discuție pe un grup de Facebook.

Cu toate că eram de acord cu majoritatea care a ales feedback-ul în privat, am dorit să aflu și păreri mai avizate de la lideri care conduc echipe de mai multă vreme.

Am cerut ajutorul fostei mele șefe – o femeie extraordinară de la care am învățat multe, care mi-a răspuns pe larg și mi-a explicat de ce în privat și nu în public.

Apoi am cerut părerea lui Lorand Soares Szasz, a cărui răspuns îl găsiți mai jos:

Întotdeauna personal. Feed-back public nu există. Facem brain storming cu echipa ca să găsim soluții, dar feed-back-ul este personal. Motivul este simplu. Când un angajat greșește și patronul află, rușinea lui este deja atât de mare încât nici nu are rost să îi spui nimic.

Când eram adolescent am făcut o mare prostie. Credeam că o să iau o bătaie de la tata, de nu o să uit niciodată. În schimb el m-a întrebat doar atât: ai procedat bine?

Întrebarea aceea și tristețea de pe fața lui m-au responsabilizat mai tare decât o palmă sau o bătaie.

Așa e și la angajați. Când greșesc deja au presiunea că au dezamăgit. Nu mai veni și tu să le dai o palmă peste față, mai ales în public.

Eu prefer să îmi susțin angajații când greșesc, iar dacă vreau să discut anumite greșeli, o fac întotdeauna în privat și doar cu scopul de a evita greșeala în viitor.

În concluzie, când un angajat a făcut o greșeală, nu-l mustra în fața echipei, oricât de bine intenționat ești. Personal cred că și unitatea echipei e afectată dacă faci asta, deci nu merită sub nicio formă.

P.S. Dacă e să lauzi în public pe cineva, efectul e fix invers și chiar trebuie profitat de ocaziile în care poți lăuda pe cineva, corect?

8
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x