În primul rând, dacă ești genul de om care spune ”nu am cum să economisesc pentru că abia îmi mai ajung banii de trăit”, trebuie să știi că singurul om care nu poate economisi e omul care nu are venituri. Fiecare definește pentru el cât înseamnă economisirea, suma aceea pe care o pune deoparte lunar pentru a o investi cândva sau pentru a avea o asigurare în caz că se întâmplă ceva.
Cu alte cuvinte, nu contează că economisești 10 lei sau 100.000 de lei lunar atâta timp cât ai dorința de a o face, într-o lume în care tendințele sunt fix inverse și a cheltui bani necâștigați (încă) e o normalitate.
Iată câteva idei pentru a putea economisi mai mulți bani
- Renunță la abonamentul TV. Dacă ai un abonament de internet și un laptop/computer/tabletă, poți avea acces la mai multă informație, oricând, fără să mai plătești pentru 100 de posturi.
- Renunță la abonamentul la telefonie mobilă. Mi se pare o porcărie să îți faci rate la companiile de telefonie mobilă ca să îți iei telefoane de 2000, 3000 sau 4000 de lei. În esență abonamentul pe care îl plătești lunar, chiar și 100-200 de lei lunar, reprezintă o rată nu costul abonamentului! Ca să vorbești nelimitat nu ai nevoie de mai mult de 30 de lei lunar!
- Nu mai cheltui bani aiurea pe haine. În esență hainele au câteva scopuri esențiale: să-ți țină de cald sau să-ți acopere ”rușânea”, așa mai pe ardelenește. Apoi omul a zis că e bine că e bine că ”haina face pe om” și s-a apucat să construiască firme și modele scumpe. E o fală să porți anumite firme, chiar dacă aceeași treabă ar face-o și o haină de 5 ori mai ieftină. Nu zic că nu e bine să arăți decent, elegant, dar caută cel mai bun raport calitate/preț – caută reduceri!
- Nu te căsători și nu fă copii dacă ai probleme financiare. Ideea asta o am de la Kevin O’Leary – am scris un articol pe larg despre ce înseamnă căsătoria pe plan economic. Așa ca notă, scriu articolul ăsta dintr-o cafenea. Fix când am terminat de scris ideea asta, apare în fața mea o păpușă cu ochi mari și verzi, de maxim un an, care se uită atent la mine cum scriu. Să fie un semn? 🙂
- Controlează sau ucide-ți viciile. La capitolul ăsta intră și mâncatul excesiv, pe lângă țigări, băutură sau alte porcării de genul ăsta. A ține evidența tuturor cheltuielilor este oricum o chestie esențială pentru a putea ajunge să economisești (eu folosesc cashcontrol de vreo 3 ani). Ține evidența timp de o lună și notează cât te costă viciile. La capitolul mâncare, vicii poate însemna și faptul că mănânc 2 pachete de Oreo pe zi știind că ai probleme cu greutatea (care btw, te obligă să mergi la punctul 3 ca să îți cumperi haine noi).
- Cumpără mâncare de calitate chiar dacă e mai scumpă. Chiar dacă e contra intuitiv, mâncarea de calitate de scapă de pastile pe termen lung – deci economisești bani.
- Nu mai cheltui bani pe nunți și cadouri scumpe. Am prieteni care mi se plâng că trebuie să meargă la 2-3 nunți pe sezon (sau mai mult), la fiecare cheltuind 100-200 de euro. Chiar e necesar?!
- Fă liste când mergi la cumpărături și ține-te de ele. Ispita e mare când mergi la shopping, deci cel mai bine e să îți faci liste în prealabil cu ce e esențial ca să ai o justificare rațională în momentul în care impulsul spune să cheltui pentru că trebuie.
- Repară hainele în loc să le arunci. Cândva hainele se învecheau și se rupeau. Astăzi demodarea învechește o haină, nu decolorarea sau ruptura țesăturii. Dacă ții cont de modă când cumperi haine, trebuie să ai un portofel gros.
- Ia-ți becuri economice sau LED. Un bec economic reduce consumul de 5 – 10 ori.
- Nu-ți mai lua credite sau măcar fii atent când o faci! Unii își cumpără de la casă în rate și mașină de spălat, la tot felul de chestii (uneori neesențiale) a căror plată o întind pe ani de zile. De cele mai multe ori garanția se termină înainte să termine de achitat ratele. Dacă totuși ai credite, negociază cu banca ca să le stingi cât mai repede.
to be continued…
P.S. Dacă ai și tu ceva idei, lasă-le într-un comentariu mai jos.